10 motive să-ți dai copilul la baschet

Chiar dacă nu este cel mai popular sport de la noi din țară, baschetul este un sport foarte îndrăgit și des practicat în școli. Părinții se gândesc deseori cu privire la o activitate pe care să o insereze în viața copilului, însă variantele sunt destule. Dacă v-ați gândit la baschet, ați făcut bine, pentru că acest sport atrage cu sine o grămadă de avantaje. Este un sport de echipă echilibrat, fără prea mult contact, fapt pentru care riscul de accidentare este scăzut, atâta vreme cât încălzirea este efectuată ca la carte… Iată 10 dintre motivele pentru care merită să-ți duci copilul la baschet:

  1. Îmbunătățirea îndemânării și a coordonării – Setul de calități pe care le dezvoltă practicanții de baschet nu sunt utile doar pe teren, ci și în multe alte aspecte din viața de zi cu zi, cum ar fi condusul autovehiculelor sau gătitul.
  2. Un plus de disciplină și seriozitate – Baschetul nu este un sport dur, însă asta nu înseamnă că antrenorii nu trebuie să fie severi și să le inspire seriozitate practicanților. Regulile trebuie respectate, atât la antrenament, cât și în timpul jocurilor, așa că astfel copilul sau adolescentul se responsabilizează.
  3. Dezvoltarea armonioasă și cunoașterea propriului corp – Este bine-cunoscut faptul că baschetul ajută la dezvoltarea armonioasă a musculaturii și a oaselor, însă pe lângă asta, copilul care practică acest sport sub comanda unui specialist are ocazia de a cunoaște multe aspecte legate de propriul corp și poate să devină interesat să cerceteze mai multe despre cum să aibă un stil de viață sănătos.

  1. Inimă de fier – Ritmul cardiac crescut pe care îl au practicanții acestui sport asigură sănătatea inimii și contribuie la dezvoltarea rezistenței fizice, care este utilă în toate aspectele cotidiene. Practic, baschetul ajută la reducerea riscului de atac de cord și alte afecțiuni cardiace, care reprezintă aproape o treime din cauzele deceselor din ultimele decenii.
  2. Antidepresiv și stimulent pentru imunitate – Spre deosebire de jocurile electronice, baschetul îi ajută pe copii să socializeze și să rămână fericiți. Totodată, practicarea sportului reduce nivelul de stres, diminuând efectele pe care le pot avea stările de anxietate sau depresie, precum și toate celelalte emoții negative.
  3. Dezvoltarea abilităților intelectuale – Fiind un sport de echipă, baschetul are la bază o serie de strategii și tactici complexe propuse de antrenor, favorizând astfel progresul mintal al celor care îl practică. Concentrarea este de asemenea exersată, întrucât jucătorul trebuie să fie atent la adversari, la colegi și la acțiunile sale în teren, lucru care promovează responsabilizarea.
  4. Mișcare regulată – Cauți un refugiu de smartphone, tabletă, computer sau consolă? Doar nu o să-ți trimiți copilul la sală la o vârstă fragedă… Arderea caloriilor se poate face într-o manieră plăcută, iar antrenamentele la baschet, în colectiv, sunt deseori mai plăcute pentru copii decât cele individuale.

  1. Maturizare – Inevitabil, în sporturile de echipă, mai ales în cele care există contact cu adversarii, au loc diverse situații de viață care îi formează pe jucători. Confruntările și rezolvarea problemelor avute cu un coechipier sau cu un adversar îl pregătesc pe copil de viață și îi oferă șansa de a se maturiza mai rapid, dar totodată într-o manieră inteligentă și respectuoasă.
  2. Un plus de încredere în sine – A avea mai multă încredere în propriile abilități, înseamnă nu numai să te cunoști și să te respecți, ci să-i și respecți pe cei din jur. Această platformă sănătoasă îl ajută pe tânăr să abordeze în mod pozitiv diversele situații ale vieții și să nu cadă pradă descurajării. Totodată, pe teren se poate forma mentalitatea de câștigător și de lider, care ulterior poate fi aplicată în orice alt domeniu.
  3. Chiar dacă nu ajunge la performanță, tot rămâne cu ceva – Chiar dacă nu va ajunge să facă carieră în acest domeniu, va rămâne cu numeroase amintiri și aventuri, dar și cu câțiva prieteni. Totodată, poate să rămână cu o pasiune, care poate să o și fructifice la un moment dat, ajungând să publice analize și ponturi din NBA pe PariuriX sau, de ce nu, să comenteze anumite partide.

Cu toate acestea, decizia a de practica acest sport trebuie să-i aparțină copilului. Ca punct de plecare, părinții trebuie să-i propună să meargă de câteva ori, după care copilul va decide dacă i se potrivește sau nu. În orice caz, chiar dacă această tentativă ar eșua, nu trebuie să renunțați definitiv la ideea de a-l încuraja să facă un sport, ci să-i propuneți altceva!

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views
Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views

Au demarat lucrările de asfaltare pe drumul județean 161J Roșieni – Geaca (FOTO)

Admin - Jul 23, 2021

Consiliul Județean Cluj a demarat lucrările de asfaltare pe drumul județean 161J Roșieni – Geaca. Anterior acestei operațiuni a fost…

Actualitate, Social
shares0 views
Actualitate, Social
shares0 views

Bobâlna își face brand de comună

Admin - Jul 23, 2021

Din dorința de a dezvolta spiritul antreprenorial din mediul rural, membrii din Cluj ai Romanian Business Leaders (RBL) au pus…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Accident rutier grav în Jucu! O femeie a murit după impactul dintre o maşină şi un TIR (FOTO)

Admin - Jul 22, 2021

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul este întrerupt temporar pe DN 1C Cluj-Napoca – Gherla,…