A inceput Postul Mare pentru ortodocși și greco-catolici

Creștinii ortodocși și greco-catolici au intrat în Postul Paștelui. Este vorba de o perioadă care se va întinde în acest an până în data de 12 aprilie și care este una de intensă pregătire spirituală pentru Învierea Domnului.

Să fie acest drum al Postului Mare un drum de pocăinţă şi rugăciune, la umbra Crucii Mântuitoare şi sub îndrumarea învăţăturilor Bisericii, astfel încât unindu-ne tot mai desăvârşit cu Hristos, să putem primi în suflet, la ceasul rânduit, lumina Învierii”, este mesajul episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Pentru credincioșii celor două culte, Postul Paștelui nu este doar o perioadă de abstinență alimentară, ci și una în care ei trebuie să se implice în diferite acte de caritate, pe lângă o participare mai intensă la diferitele ceremonii religioase care marchează perioada de dinainte de Învierea Domnului, de la liturghii la acatiste sau la devoțiuni precum Calea Crucii, care a apărut în Biserica Romano-Catolică și care a fost adoptată, mai ales în perioada interbelică, și de credincioșii greco-catolici, iar apoi și de mulți dintre credincioșii ortodocși.

Rugăciunile speciale pentru Postul Mare, caracteristice ritului bizantin, vor fi înălțate deopotrivă în bisericile ortodoxe și în cele greco-catolice. În catedrala mitropolitană ortodoxă din Cluj, IPS Andrei Andreicuț, mitropolit și arhiepiscop, va rosti o serie de predici speciale dedicate pregătirii pentru Învierea Domnului. Punctul culminant al Postului Mare este reprezentat de Săptămâna Patimilor, care se încheie în Duminica Învierii.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Social-cultură
shares0 views
Actualitate, Social-cultură
shares0 views

Prima etapă a Proiectului de educaţie rutieră „Be cool”

Gherleanul - Apr 19, 2019

La data de 18 aprilie, prima etapă a Proiectului de educaţie rutieră „Be cool”, a ajuns la final. Polițiști, piloți…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

(VIDEO CAMERE SUPRAVEGHERE) Jaf armat într-o sală de jocuri din Cluj

Gherleanul - Apr 18, 2019

 Cu feţele acoperite şi înarmaţi cu un cuţit şi un pistol, doi bărbaţi ar fi reuşit să sustragă 7.000 de…

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Accident neobişnuit: pieton lovit de o căruţă (FOTO)

Gherleanul - Apr 18, 2019

Un accident puţin mai obişnuit a avut loc, în această după-masă, pe strada Oaşului din Cluj-Napoca. Un bărbat de 72…

Leave a Comment

Your email address will not be published.