A inceput Postul Mare pentru ortodocși și greco-catolici

Creștinii ortodocși și greco-catolici au intrat în Postul Paștelui. Este vorba de o perioadă care se va întinde în acest an până în data de 12 aprilie și care este una de intensă pregătire spirituală pentru Învierea Domnului.

Să fie acest drum al Postului Mare un drum de pocăinţă şi rugăciune, la umbra Crucii Mântuitoare şi sub îndrumarea învăţăturilor Bisericii, astfel încât unindu-ne tot mai desăvârşit cu Hristos, să putem primi în suflet, la ceasul rânduit, lumina Învierii”, este mesajul episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Pentru credincioșii celor două culte, Postul Paștelui nu este doar o perioadă de abstinență alimentară, ci și una în care ei trebuie să se implice în diferite acte de caritate, pe lângă o participare mai intensă la diferitele ceremonii religioase care marchează perioada de dinainte de Învierea Domnului, de la liturghii la acatiste sau la devoțiuni precum Calea Crucii, care a apărut în Biserica Romano-Catolică și care a fost adoptată, mai ales în perioada interbelică, și de credincioșii greco-catolici, iar apoi și de mulți dintre credincioșii ortodocși.

Rugăciunile speciale pentru Postul Mare, caracteristice ritului bizantin, vor fi înălțate deopotrivă în bisericile ortodoxe și în cele greco-catolice. În catedrala mitropolitană ortodoxă din Cluj, IPS Andrei Andreicuț, mitropolit și arhiepiscop, va rosti o serie de predici speciale dedicate pregătirii pentru Învierea Domnului. Punctul culminant al Postului Mare este reprezentat de Săptămâna Patimilor, care se încheie în Duminica Învierii.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

VIDEO | Trei persoane rănite într-un grav accident în Vâlcele! S-au răsturnat cu maşina

Gherleanul - Jun 20, 2019

Un accident rutier a avut loc, în această după-amiază, în localitatea Vâlcele din județul Cluj. "Un bărbat de 20 de…

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Poliţist ameninţat cu moartea de şoferul pe care l-a oprit! Agresorul a vrut să îl lovească cu un ciocan

Gherleanul - Jun 20, 2019

Bărbatul de 30 de ani din Huedin, județul Cluj, reținut pentru 24 de ore, a fost prezentat de către poliţiştii…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Un fals jandarm prins chiar de către un jandarm! Bărbatul care se dădea om al legii a furat bunuri de 6000 de lei dintr-un apartament

Gherleanul - Jun 20, 2019

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca -Secțiile 1, 2, în colaborare cu polițiștii Serviciului Criminalistic, au reușit ieri identificarea și…

Leave a Comment

Your email address will not be published.