Ateliere de restaurare în această vară la Castelul Banffy

Fundația Transylvania Trust  în perioada 19 august – 1 septembrie organizează un modul de cercetare la Castelul Banffy din Bontida. Cercetarea se va desfășura în două ateliere: arheologie și istoria artei.

Se pot inscrie câte 15 de participanți în fiecare atelier, și anume studenți de la specialitățile arheologie și istoria artei, dar și de la alte secții, cum ar fi arhitectura, istoria, restaurare, turism, etc.

Cercetarea arheologică va fi condusă de dr. Csók Zsolt, arheolog la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, cea de istoria artei de dr. Weisz Attila, lector la Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Participarea la ateliere este gratuită, programul acestora cuprinde și câte o excursie de studiu, prelegeri despre contextul istoric, estetic și arheologic al castelului. Cercetările se vor derula în clădirea principală a castelului.

Arheologia monumentelor istorice este un domeniu nou, iar prin aceste ateliere dorim să dezvoltăm și să adaptăm această perspectivă și în discursul științific din Transilvania. Cu ocazia relevărilor paralele, descoperirile unui atelier pot fi evaluate și verificate simultan în cadrul celuilalt atelier. Orice fragment sau obiect descoperit reprezintă o valoare adăugată a monumentului istoric și poate fi valorificat pe parcursul procesului de reabilitare a sitului, ceea ce are un nou aport economic: înseamnă noi locuri de muncă pentru tinerii specialiști.

Participarea la ateliere este recunoscută de Universitatea Babeș-Bolyai și de Universitatea de Artă și Design ca practică obligatorie în carul educației universitare.

Atelierele oferă deci experiență în domeniul:

– cercetării de parament

– documentării clădirii

– relevării și documentării arheologice

– relevării lapidariului

– ghidajului turistic elaborat pe baza unei bibliografii de specialitate.

Înscrierile se fac pe adresa office@transylvaniatrust.ro până în data de 30 aprilie 2018 prin completarea și trimiterea formularului de înscriere.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Maşină furată dintr-o benzinărie din Cluj! Hoţul a fost prins în 10 minute de poliţişti

Gherleanul - Apr 24, 2019

În scurt timp de la primirea sesizării, polițiștii clujeni au depistat și identificat în trafic un bărbat bănuit de sustragerea…

Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views
Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views

Ioan Neselean găsit incompatibil de ANI în perioada în care a fost viceprimar

Gherleanul - Apr 23, 2019

Agenția Națională de Integritate a constatat că Ioan Neselean a fost în stare de incompatibilitate pentru trei ani în mandatul…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Copil lovit de o mașină în centrul Clujului

Gherleanul - Apr 23, 2019

Un copil de 12 ani a fost lovit de o mașină, marți dimineața, pe strada Moților din Cluj-Napoca, în timp…

Leave a Comment

Your email address will not be published.