Benzina şi motorina se scumpesc cu 32 de bani/litru. Guvernul PSD introduce supracciza la carburanţi

Acciza la carburanţi va creşte din 15 septembrie cu 0,16 lei pe litru la benzină şi motorină, a anunţat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, în deschiderea şedinţei de guvern de ieri.

O nouă creştere va fi operată pe 1 octombrie, atunci cînd acciza la carburanţi va creşte cu încă 0,16 bani pe litru.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat la începutul şedinţei de Guvern că s-a luat decizia introducerii etapizate a acestei supraaccize pentru a nu „crea un şoc la nivelul consumului“. Prin această măsură se revine practic la supraacciza pe carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

Creşterea accizei poate genera creşteri de preţ, scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat

Am făcut o analiză, acciza va creşte, după cum ştiţi, termenele pe care le-am stabilit sînt 15 septembrie, dată la care va fi o creştere cu 0,16 bani pe litru pentru toate cele trei categorii de carburanţi, şi la 1 octombrie, dată cu care va creşte cu încă 0,16 bani pe litru pentru aceleaşi trei categorii. Creşterea se produce în etape pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului, care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat prin încasări mai mici“, a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa. Efectul cumulat în preţul de la pompă se traduce într-o creştere de 38 de bani pe litru, în cazul în care creşterea taxei se va regăsi integral în preţ.
Încercăm să punem lucrurile la loc. Cînd am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc“, a declarat recent premierul Mihai Tudose. El afirma că România are nevoie de bani pentru infrastructură, autostrăzi, spitale, „pentru o mulţime de lucruri“.

Premierul Mihai Tudose a mai anunţat că Guvernul lucrează la Legea redevenţelor şi că vor fi operate modificări ale acestora începînd cu 1 ianuarie 2018, el arătînd că majorările vor fi în acord cu comportamentul „la pompă“ al operatorilor economici, după creşterea accizei.

Transportatorii: un plin pentru un camion va costa cu 450 lei mai mult

În următoarele zile vom asista la blocaje în alimentările cu carburanţi, pe fondul alimentărilor în mare creştere în vederea acumulării unor stocuri la preţuri actuale, după ce Guvernul a decis majorarea accizei la carburanţi, apreciază Federaţia Operatorilor Români de Transport. Transportatorii spun că Guvernul a rămas imun la solicitările patronatelor din transporturi şi a refuzat să dialogheze cu aceştia în contextul creşterii accizelor la carburanţi.

„Cu toate că în plenul Consiliului Economic şi Social, patronatele, societatea civilă şi sindicatele s-au opus în unanimitate proiectului de modificare a codului fiscal, din declaraţiile publice referitoare la asumarea din partea guvernului a creşterii accizelor, se conturează o nouă etapă neagră pentru transporturile româneşti“, arată un comunicat FORT. Orice eurocent diferenţă în costul operaţional influenţează direct competitivitatea companiilor româneşti din transporturile terestre, mutînd totodată consumul de carburant în afara României, apreciază asociaţia. Bugetul de stat pierde astfel, din două cauze, sume importante.
Consumatorii „captivi“, ce nu pot alimenta decît în ţară, sînt în imposibilitatea de a transfera creşterile în tarifele prestate, iar pentru un camion, o singură alimentare reprezintă un efort financiar suplimentar de 450 lei, mai spun transportatorii.

Stiri care te-ar putea interesa

Divertisment
shares0 views
Divertisment
shares0 views

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca va fi deschis astăzi. Programul complet

Adrian Loghin - Nov 24, 2017

Din 24 noiembrie, până în 30 decembrie, Clujul va fi energizat zilnic de activități și evenimente care sărbătoresc familionul sub…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Campania „Alege oaia!” va ajunge la Cluj-Napoca

Adrian Loghin - Nov 24, 2017

În perioada 25-26 noiembrie, caravana „Alege oaia!” va ajunge la Cluj-Napoca, pe platoul de la Expo Transilvania. Timp de două zile…

National
shares0 views
National
shares0 views

Actriţa Stela Popescu a decedat

Adrian Loghin - Nov 23, 2017

Actriţa Stela Popescu a murit, astăzi, la vârsta de 81 de ani. Actriţa a fost găsită la ora 15.50, de…