Cine are grijă să nu fim omorâţi de copaci?

Jul 17, 2013
4 Comments

 Incidentul de zilele trecute, în care mai mulţi copii au fost răniţi de o ramură putrezită care s-a desprins de trunchi, putea să aibă urmări mult mai grave. Problema crengilor putrezite, gata să ne cadă in cap nu este una proaspătă. Majoritatea arborilor din Parcul Mare au o vârstă înaintată şi reprezintă un real pericol. Toaletarea arborilor ar trebui să fie o acţiune firească, atât pentru înfrumuseţare, cât şi pentru siguranţa şi sănătatea celor care se ascund la umbră.

Cu toţii am fost conştienţi că un astfel de incident se poate ivi în orice moment, însă cine a luat măsuri?! Nimeni! Să mergi tu, cetăţean de rând al oraşului Gherla, să tai o ramură uscată sau putredă ca să eviţi spitalizarea reprezintă infracţiune. Aşadar, cine este autorizat să se ocupe de această problemă minoră, însă, care poate duce la pierderi de vieţi omeneşti? Doar autorităţile locale ne pot lămuri cu privire la această chestiune.

Din păcate, este nevoie ca o tragedie să aibă loc pentru ca persoanele în cauză să se sesizeze şi să îşi facă treaba. Ce s-ar fi întâmplat dacă respectivul copil lovit de ramura ar fi murit? Cine ar fi fost tras la răspundere? Cine şi-ar fi dat pumnii în cap ştiind că ar fi putut evita o tragedie? Sunt întrebări la care ar trebui să medităm. Cu siguranţă există personal angajat în instituţiile publice care este în stare să taie câteva crengi.

În ultimii ani, elevii voluntari din Gherla plantează copaci în parc şi în zonele verzi ale oraşului. Îşi rup din timpul lor liber, alături de profesori şi îndrumători, şi se îngrijesc ca arborii să crească. Oamenii în toată firea, aleşi de noi, ar trebui să aibă habar de ce se întâmplă în oraş şi să asigure siguranţa gherlenilor. Dezamăgitor, acest fapt este infirmat de incidentul petrecut zilele trecute (unii spun că a fost lovit un copil, alţii că au fost loviţi mai mult; cert este că putea avea loc o tragedie în urma căreia se găseau vinovaţi buni de plată).

Nu trebuie să rămânem indiferenţi la astfel de probleme. Acestea ar trebui rezolvate din autosesizări, însă cum asta nu funcţioneazăm trebuie puse presiuni pentru ca problemele comunităţii să fie rezolvate.

Notă: Yekaterinburg este al patrulea oraș ca mărime din Rusia și este cunoscut, oarecum și pt drumurile dezastroase și gropile din asfalt. Un site local (ura.ru) a decis să pornească o campanie de tip guerrilla marketing, în care să le amintească politicienilor că este de datoria lor să repare străzile. Așa că au venit cu ideea asta (neuronu.ro):

Ar trebui să ne dea de gândit.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Accident în Cluj: o şoferiţă a “zburat” cu maşina într-o cabană

Admin - Aug 11, 2020

Un accident rutier a avut loc, în această după-masă, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Două autospeciale și un echipaj SMURD au…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic cu ocazia Hramului Mănăstirii Nicula

Admin - Aug 11, 2020

Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat cu reprezentanții altor instituții cu atribuți în…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Acţiune a poliţiştilor la Gherla pentru prevenirea răspândirii virusului COVID 19

Admin - Aug 10, 2020

În perioada 7-9 august, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Gherla împreună cu cei de la Secţia 7 Poliţie Rurală Gherla…