Cum încearcă presa clujeană să pocească imaginea unui festival de talie europeană (Electric Castle Bonţida)

Jun 12, 2014
2 Comments

O parte din presa din Cluj, prin unele publicaţii online, i-au făcut, în aceste zile, cu “ou şi cu oţet” pe organizatorii festivalului Electric Castle; un festival 100% românesc, ajuns încă de la prima ediţie la un nivel european.

Toată tevatura a început după ce departamentul de PR al festivalului i-a anunţat prin email pe jurnaliştii care au obţinut sau, după caz, nu au obţinut acreditare de presă la EC 2014. Potrivit Patriciei Fedorenco, PR la agentia care se ocupa de PR-ul festivalului, 110 ziariști au fost acreditați la ediția a II-a a Electric Castle, iar 70 dintre aceștia sunt reprezentanți ai mass-media clujene.

Faptul că unele ziare online, cunoscute sau mai puţin cunoscute, nu au primit acreditare a stârnit nemulţumirea unor jurnalişti, care au uitat care este rolul mass-media. Eu mi-l amintesc pentru că încă sunt student.

Pe principiul “să moară şi capra vecinului” respectivele publicaţii au publicat materiale care mai de care mai pompoase, purtând ştampila unei mici frustrări. Cât vom mai distruge ceea ce alţii fac pentru noi?

Domnilor, majoritatea, dacă nu toţi, sunteţi jurnalişti cu experienţă care îşi câştigă pâinea din publicaţiile pe care le deţineţi sau la care scrieţi. Faptul că Electric Castle nu a permis acces liber tuturor reprezentanţilor media, prin acordarea unei acreditări, nu reprezintă un motiv întemeiat pentru a poci munca de un an a unor oameni care organizează, în acest moment, cel mai mare festival de muzică din România. În cadrul redacţiilor dumneavoastră lucrează mai mulţi jurnalişti, dovadă că publicaţiile au deja un istoric în media clujeană. Cu siguranţă aţi fi avut 190 de lei pentru un abonament, dat fiind faptul că doriţi să relataţi, cu ardoare, de la faţa locului.

Acum, veţi spune că “bine-bine, dar un ziar mic ca şi Gherleanul.ro cum a obţinut acreditare?” În primul rând, de acest mic ziar local se ocupă o singură persoană, iar o alta mai postează o dată la două săptămâni câte un articol. Pornind de la această idee, o singură persoană a publicat aproape la fel de multe articole, dacă nu la fel de multe, despre acest festival ca şi dumneavoastră. Un student care lucrează din pasiune pentru jurnalism şi care nu câştigă bani. Astfel, pentru mine acreditarea este o gură de aer pentru că voi putea scrie şi posta fotografii pentru cititorii mei din Gherla şi Cluj-Napoca, având acces liber, la festival. Faţă de dumneavoastră, care câştigaţi bani din această meserie, eu nu mi-aş fi permis să îmi cumpăr un abonament. De exemplu, anul trecut Gherleanul.ro nu a fost acreditat la Electric Castle, însă a scris despre festival.

Un al doilea argument valid, după părerea mea, pentru care Gherleanul.ro a obţinut acreditare de presă la Electric Castle este acoperirea editorială. Dacă presa clujeană a primit undeva la 70 de acreditari de presă, dat fiind faptul că acestea informează regulat 300.000 de locuitori, Gherleanul.ro este singura sursă de informare a oraşului Gherla (20.000 de locuitori), care a prezentat detalii despre festivalul de la Bonţida.

În 2013, eu nu am obţinut acreditare la TIFF. Am fost nemulţumit, însă pentru această decizie nu am aruncat cu noroi în munca unor oameni şi într-un festival internaţional. Electric Castle a acordat în acest an 110 acreditări de presă. Ar fi absurd şi ilogic ca toţi reprezentaţii mass-media să primească acreditarea. Ar deveni un festival pentru jurnalişti.

Haideţi să nu fim ipocriţi şi să nu ne asumăm, noi ca presă, meritul deplin al promovării festivalului Electric Castle. Sunt un “aproape” absolvent al secţiei de jurnalism din Cluj-Napoca şi ştiu că promovarea nu se face numai prin presă. Iar dacă o instituţie media refuză să vorbească despre un anumit eveniment, vor exista alte trei care o vor face.

Aş spune mai multe, însă trebuie să scriu şi o licenţă.

Un simplu student la jurnalism, care încearcă să îşi găsească un loc în media clujeană

Stiri care te-ar putea interesa

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Imagini şocante în judeţul Cluj! Cal pus de proprietar să tragă un BMW (VIDEO)

Admin - May 28, 2020

Un cal fost chinuit și pus să tragă un BMW de două tone, probă că să fie vândută, la Turda,…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Femeie din Dej încarcerată la Penitenciarul Gherla! A fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru furt

Admin - May 28, 2020

Poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Dej, au identificat ieri o femeie de 37 de ani, din…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Incendiu uriaş la un depozit din Răscruci! Clădirea a fost distrusă în totalitate

Gherleanul - Mar 30, 2020

Intervenție pentru stingerea unui incendiu de mare amploare la un depozit de semințe din localitatea Răscruci. Alarma a fost dată…