Curiozităţi ecologice în parcul gherlean

Unul dintre cele mai frumoase parcuri din zona Transilvaniei se află în municipiul Gherla. Amenajată încă de armeni în anul 1846 această adevărată oază de linişte se bucură de mare popularitate în rândul oaspeţilor care vizitează oraşul de pe Someş.

Chiar şi în această vară mii de turişti din ţară şi străinătate au trecut pragul acestei zone verzi, aflată în centrul urbei. Şi noi ne-am plimbat zilele trecute pe aleile parcului gherlean şi am rămas uimiţi când am văzut că castanele sălbatice sunt foarte puţine în acest an.

Specialiştii spun că din cauza secetei prelungite din ultima perioadă acestea s-au uscat. Altădată pe jos, spre bucuria copiilor au fost mii de castane. În prezent vegetaţia din parc s-a uscat.

Nu şi nucile de cocos de dimensiune mică (da, Gherla are şi aşa ceva), din care mai găsim pe marginea aleii principale ce  duce spre digul Someşului Mic. În fiecare toamnă copiii culeg de pe jos, iar   unii şi consumă. Ca şi nucile obişnuite,  sunt foarte gustoase.

Acum câţiva ani prin grija Primăriei toţi arborii seculari de pe raza parcului gherlean au fost inventariaţi şi numerotaţi. Administraţia locală are date statistice concrete cu privire la vegetaţia acestui frumos parc dendrologic.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Eveniment
shares0 views
Eveniment
shares0 views

Doi bărbaţi din Hunedoara au fost prinşi la furat în Dej

Adrian Loghin - Sep 20, 2017

Polițiștii din Dej au depistat două persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și furt. La data de 19…

National
shares0 views
National
shares0 views

Deputatii au respins majorarea alocațiilor copiilor la 200 de lei

Adrian Loghin - Sep 20, 2017

Deputații au respins, marți, un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii la 200 de lei pe lună.…

Sport
shares0 views
Sport
shares0 views

Gherla pedalează – eveniment vineri de la ora 13

Adrian Loghin - Sep 20, 2017

Vineri, 22 septembrie, de la ora 13,00 în municipiul Gherla are loc o nouă ediţie a compeţiţiei cicliste „Gherla pedalează”,…