Curiozităţi ecologice în parcul gherlean

Unul dintre cele mai frumoase parcuri din zona Transilvaniei se află în municipiul Gherla. Amenajată încă de armeni în anul 1846 această adevărată oază de linişte se bucură de mare popularitate în rândul oaspeţilor care vizitează oraşul de pe Someş.

Chiar şi în această vară mii de turişti din ţară şi străinătate au trecut pragul acestei zone verzi, aflată în centrul urbei. Şi noi ne-am plimbat zilele trecute pe aleile parcului gherlean şi am rămas uimiţi când am văzut că castanele sălbatice sunt foarte puţine în acest an.

Specialiştii spun că din cauza secetei prelungite din ultima perioadă acestea s-au uscat. Altădată pe jos, spre bucuria copiilor au fost mii de castane. În prezent vegetaţia din parc s-a uscat.

Nu şi nucile de cocos de dimensiune mică (da, Gherla are şi aşa ceva), din care mai găsim pe marginea aleii principale ce  duce spre digul Someşului Mic. În fiecare toamnă copiii culeg de pe jos, iar   unii şi consumă. Ca şi nucile obişnuite,  sunt foarte gustoase.

Acum câţiva ani prin grija Primăriei toţi arborii seculari de pe raza parcului gherlean au fost inventariaţi şi numerotaţi. Administraţia locală are date statistice concrete cu privire la vegetaţia acestui frumos parc dendrologic.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, National
shares0 views
Actualitate, National
shares0 views

Linie de cale ferată de mare viteză intre Cluj-Napoca şi Budapesta. Aceasta va fi construită de Guvernul Ungariei

Adrian Loghin - Feb 17, 2018

Guvernul Ungariei a aprobat o finanţare în valoare de 1 miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) pentru studiul de…

Sport
shares0 views
Sport
shares0 views

Cupa Davis la Cluj-Napoca. Meciul România – Maroc se joacă în Sala Polivalentă

Adrian Loghin - Feb 17, 2018

Federația Română de Tenis anunță că a fost stabilit orașul care va găzdui întâlnirea de Cupa Davis by BNP Paribas…

Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

La 73 de ani a fost prins conducând beat pe o stradă din Dej

Adrian Loghin - Feb 16, 2018

Polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului  Dej au depistat un bărbat de 73 ani, din Cuzdrioara, în timp ce conducea un …