Curiozităţi ecologice în parcul gherlean

Unul dintre cele mai frumoase parcuri din zona Transilvaniei se află în municipiul Gherla. Amenajată încă de armeni în anul 1846 această adevărată oază de linişte se bucură de mare popularitate în rândul oaspeţilor care vizitează oraşul de pe Someş.

Chiar şi în această vară mii de turişti din ţară şi străinătate au trecut pragul acestei zone verzi, aflată în centrul urbei. Şi noi ne-am plimbat zilele trecute pe aleile parcului gherlean şi am rămas uimiţi când am văzut că castanele sălbatice sunt foarte puţine în acest an.

Specialiştii spun că din cauza secetei prelungite din ultima perioadă acestea s-au uscat. Altădată pe jos, spre bucuria copiilor au fost mii de castane. În prezent vegetaţia din parc s-a uscat.

Nu şi nucile de cocos de dimensiune mică (da, Gherla are şi aşa ceva), din care mai găsim pe marginea aleii principale ce  duce spre digul Someşului Mic. În fiecare toamnă copiii culeg de pe jos, iar   unii şi consumă. Ca şi nucile obişnuite,  sunt foarte gustoase.

Acum câţiva ani prin grija Primăriei toţi arborii seculari de pe raza parcului gherlean au fost inventariaţi şi numerotaţi. Administraţia locală are date statistice concrete cu privire la vegetaţia acestui frumos parc dendrologic.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Divertisment
shares0 views
Divertisment
shares0 views

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca va fi deschis astăzi. Programul complet

Adrian Loghin - Nov 24, 2017

Din 24 noiembrie, până în 30 decembrie, Clujul va fi energizat zilnic de activități și evenimente care sărbătoresc familionul sub…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Campania „Alege oaia!” va ajunge la Cluj-Napoca

Adrian Loghin - Nov 24, 2017

În perioada 25-26 noiembrie, caravana „Alege oaia!” va ajunge la Cluj-Napoca, pe platoul de la Expo Transilvania. Timp de două zile…

National
shares0 views
National
shares0 views

Actriţa Stela Popescu a decedat

Adrian Loghin - Nov 23, 2017

Actriţa Stela Popescu a murit, astăzi, la vârsta de 81 de ani. Actriţa a fost găsită la ora 15.50, de…