Curiozităţi ecologice în parcul gherlean

Unul dintre cele mai frumoase parcuri din zona Transilvaniei se află în municipiul Gherla. Amenajată încă de armeni în anul 1846 această adevărată oază de linişte se bucură de mare popularitate în rândul oaspeţilor care vizitează oraşul de pe Someş.

Chiar şi în această vară mii de turişti din ţară şi străinătate au trecut pragul acestei zone verzi, aflată în centrul urbei. Şi noi ne-am plimbat zilele trecute pe aleile parcului gherlean şi am rămas uimiţi când am văzut că castanele sălbatice sunt foarte puţine în acest an.

Specialiştii spun că din cauza secetei prelungite din ultima perioadă acestea s-au uscat. Altădată pe jos, spre bucuria copiilor au fost mii de castane. În prezent vegetaţia din parc s-a uscat.

Nu şi nucile de cocos de dimensiune mică (da, Gherla are şi aşa ceva), din care mai găsim pe marginea aleii principale ce  duce spre digul Someşului Mic. În fiecare toamnă copiii culeg de pe jos, iar   unii şi consumă. Ca şi nucile obişnuite,  sunt foarte gustoase.

Acum câţiva ani prin grija Primăriei toţi arborii seculari de pe raza parcului gherlean au fost inventariaţi şi numerotaţi. Administraţia locală are date statistice concrete cu privire la vegetaţia acestui frumos parc dendrologic.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Trei tineri din Cluj arestaţi pentru trafic de droguri (FOTO)

Gherleanul - Jun 22, 2018

Polițiștii Serviciului Antidrog Cluj, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Cluj, au efectuat perchiziții la…

Eveniment
shares0 views
Eveniment
shares0 views

Incendiu violent! 7 maşini au ars într-un service auto (FOTO)

Gherleanul - Jun 22, 2018

Incident grav, in urmă cu puțin timp, 7 mașini au ars într-un service din Năsăud. Trei dintre ele au fost…

Politic-administrativ
shares0 views
Politic-administrativ
shares0 views

Liviu Dragnea, 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

Gherleanul - Jun 21, 2018

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare. Acesta a fost…