Dansatorii armeni din Gherla au mai bifat un succes

Pentru membrii Ansamblului de dansuri armeneşti „Hayakaghak” din municipiul Gherla nu trece o săptămână fără spectacol. Reprezentanţii comunităţii ameneşti din oraşul de lângă Someş au o bogată activitate artistică.

Chiar zilele trecute cei 12 tineri conduşi de Esztegár Erika au evoluat în oraşul Gheorgheni, judeţul Harghita, unde a avut loc Festivalul artei interetnice, organizat de Primăria din localitate şi Uniunea Armenilor Maghiari din Transilvania. Este o manifestare culturală dedicată aniversării a 110 ani de când oraşul harghitean a devenit oraş, deci a avut un caracter festiv.

Timp de o săptămână în localitate au avut loc spectacole, concerte, expoziţii, lansări de carte şi alte activităţi artistice şi distractive. Mesagerii artei armeneşti din Gherla au susţinut un bogat program de dansuri tradiţionale locale, printre care amintim „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzari” şi „Vartavar”. Armenii din Gherla nu sunt doar o comunitate, ci o familie mare, ca urmare şi dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, poeziei.

O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare dansator în parte. Au mai prezentat programe artistice reprezentanţii etniilor  greci, români, germani, evrei, secui şi maghiari. Fiecare grup şi-a ales în repertoriu cele mai semnificative jocuri tematice. Spectatorii au avut ocazia să asiste şi la două reprezentaţii musical cu piesa „Musza Dagh” în interpretarea Teatrului Armenesc „Urartu” din Budapesta.

În centrul oraşului  au fost amenajate târguri de artizanat şi expoziţii de artă populară. Cu ocazia festivalului de la Gheorgheni oraşul a avut parte de vizita unei delegaţii din Armenia, mai precis din  regiunea Lorj, cu care urbea harghiteană are relaţii de înfrăţire.

La sfârşitul acestei săptămâni Ansamblul „Hayakaghak” din Gherla va fi porezent la o altă manifestare culturală, de astă dată organizată la Cugir (judeţul Alba), unde vor evolua pentru prima dată.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Divertisment
shares0 views
Divertisment
shares0 views

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca va fi deschis astăzi. Programul complet

Adrian Loghin - Nov 24, 2017

Din 24 noiembrie, până în 30 decembrie, Clujul va fi energizat zilnic de activități și evenimente care sărbătoresc familionul sub…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Campania „Alege oaia!” va ajunge la Cluj-Napoca

Adrian Loghin - Nov 24, 2017

În perioada 25-26 noiembrie, caravana „Alege oaia!” va ajunge la Cluj-Napoca, pe platoul de la Expo Transilvania. Timp de două zile…

National
shares0 views
National
shares0 views

Actriţa Stela Popescu a decedat

Adrian Loghin - Nov 23, 2017

Actriţa Stela Popescu a murit, astăzi, la vârsta de 81 de ani. Actriţa a fost găsită la ora 15.50, de…