Expoziţie de costume armeneşti la Gherla

După reuşita lucrărilor expuse de talentata pictoriţă din municipiul Dej, Smaranda Popescu, la începutul acestei săptămni s-a deschis o interesantă expoziţie de costume armeneşti, lucrări aflate în colecţia proprie.

Având în vedere că Gherla este un vestit centru al culturii şi spiritulităţii armeneşti, cele opt costume prezentate  stârneşte interesul publicului.

Fiindcă este vacanţă, elevii şcolilor din oraş intră şi la sediul Centrului Turistic din Piaţa Libertăţii, unde pot admira aceste costume originale de mare valoare. Tinerii fac cunoştinţă astfel cu  tradiţiile  şi obiceiurile comunităţii armeneşti din localitate, în prima sală a centrului rulând permanent filmuleţe referitoare la bogata istorie a vechiului Armenopolis.

Zilele trecute pragul locaţiei din centrul urbei a fost călcat şi de grupuri de turişti sosiţi din străinătate, Germania şi Ungaria, de exemplu, Din ultima ţară a sosit un numeros grup de elevi  din oraşul Hajdúszoboszló. Dacă gherlenii merg la baie în orăşelul din judeţul Hajdú, cei de acolo, iată,  sunt interesaţi de valorile arhitectonice ale municipiului Gherla.

Elevii însoţiţi de cadrele didactice ale unităţii de învăţământ din Hajdúszoboszló au vizitat, printre altele şi Catedrala Armenească,  unde se găseşte şi renumita pictură a lui Rubens, „Coborârea  lui Isus de pe Cruce”.

Ţinând cont că ne găsim în pragul sărbătorilor pascale, tinerii din ţara vecină au fost interesaţi de de acest obiectiv de artă şi religios

Expoziţia de costume armeneşti de la Gherla poate fi vizitată până la data de 10 aprilie 2018, de luni până vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Eveniment
shares0 views
Eveniment
shares0 views

SIC | La 21 de ani a fost prins de poliţişti la volan, deşi nu deţine permis de conducere

Adrian Loghin - Apr 20, 2018

Poliţişti din cadrul Secției 7 Poliţie Rurală Gherla - Postul de Poliţie Comunal Sic au depistat în trafic un tânăr…

Actualitate, Social-cultură
shares0 views
Actualitate, Social-cultură
shares0 views

Poliţiştii din Gherla încearcă să prevină traficul şi consumul de droguri în liceele “Petru Maior” şi “Ana Ipătescu” (FOTO)

Adrian Loghin - Apr 20, 2018

Poliţia municipiului Gherla în colaborare cu specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj…

Social-cultură
shares0 views
Social-cultură
shares0 views

Sărbătoare la Dej: Ziua Forţelor Terestre

Adrian Loghin - Apr 19, 2018

În fiecare an, la 23 aprilie se sărbătoreşte „ZIUA FORŢELOR TERESTRE”, al căror patron spiritual şi ocrotitor este Sfântul Mare…