Expoziţie de costume armeneşti la Gherla

După reuşita lucrărilor expuse de talentata pictoriţă din municipiul Dej, Smaranda Popescu, la începutul acestei săptămni s-a deschis o interesantă expoziţie de costume armeneşti, lucrări aflate în colecţia proprie.

Având în vedere că Gherla este un vestit centru al culturii şi spiritulităţii armeneşti, cele opt costume prezentate  stârneşte interesul publicului.

Fiindcă este vacanţă, elevii şcolilor din oraş intră şi la sediul Centrului Turistic din Piaţa Libertăţii, unde pot admira aceste costume originale de mare valoare. Tinerii fac cunoştinţă astfel cu  tradiţiile  şi obiceiurile comunităţii armeneşti din localitate, în prima sală a centrului rulând permanent filmuleţe referitoare la bogata istorie a vechiului Armenopolis.

Zilele trecute pragul locaţiei din centrul urbei a fost călcat şi de grupuri de turişti sosiţi din străinătate, Germania şi Ungaria, de exemplu, Din ultima ţară a sosit un numeros grup de elevi  din oraşul Hajdúszoboszló. Dacă gherlenii merg la baie în orăşelul din judeţul Hajdú, cei de acolo, iată,  sunt interesaţi de valorile arhitectonice ale municipiului Gherla.

Elevii însoţiţi de cadrele didactice ale unităţii de învăţământ din Hajdúszoboszló au vizitat, printre altele şi Catedrala Armenească,  unde se găseşte şi renumita pictură a lui Rubens, „Coborârea  lui Isus de pe Cruce”.

Ţinând cont că ne găsim în pragul sărbătorilor pascale, tinerii din ţara vecină au fost interesaţi de de acest obiectiv de artă şi religios

Expoziţia de costume armeneşti de la Gherla poate fi vizitată până la data de 10 aprilie 2018, de luni până vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Eveniment
shares0 views
Eveniment
shares0 views

Bărbat beat, prins la volan pe strada Liviu Rebreanu din Gherla

Gherleanul - Jul 17, 2018

Poliţiştii Compartimentului Rutier Gherla cercetează un bărbat din comuna Sânmărtin, judeţul Cluj, după ce l-au depistat conducând sub influenţa băuturilor…

Eveniment
shares0 views
Eveniment
shares0 views

Ţaga | Doi bărbaţi au ajuns în spatele gratiilor după ce au furat un card bancar

Gherleanul - Jul 17, 2018

Poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Gherla au reţinut, pentru 24 de ore, doi bărbaţi cercetaţi pentru furt calificat, operaţiuni financiare…

Social-cultură
shares0 views
Social-cultură
shares0 views

Peste 1000 de jandarmi, poliţişti, pompieri din Cluj-Napoca asigură măsurile de siguranţă la festivalul ”Electric Castle”

Gherleanul - Jul 17, 2018

  Cu prilejul desfăşurării festivalului ”Electric Castle”, care va avea loc în zona Castelului ”Banffy” din localitatea Bonţida, jud. Cluj,…