Expoziţie de costume armeneşti la Gherla

După reuşita lucrărilor expuse de talentata pictoriţă din municipiul Dej, Smaranda Popescu, la începutul acestei săptămni s-a deschis o interesantă expoziţie de costume armeneşti, lucrări aflate în colecţia proprie.

Având în vedere că Gherla este un vestit centru al culturii şi spiritulităţii armeneşti, cele opt costume prezentate  stârneşte interesul publicului.

Fiindcă este vacanţă, elevii şcolilor din oraş intră şi la sediul Centrului Turistic din Piaţa Libertăţii, unde pot admira aceste costume originale de mare valoare. Tinerii fac cunoştinţă astfel cu  tradiţiile  şi obiceiurile comunităţii armeneşti din localitate, în prima sală a centrului rulând permanent filmuleţe referitoare la bogata istorie a vechiului Armenopolis.

Zilele trecute pragul locaţiei din centrul urbei a fost călcat şi de grupuri de turişti sosiţi din străinătate, Germania şi Ungaria, de exemplu, Din ultima ţară a sosit un numeros grup de elevi  din oraşul Hajdúszoboszló. Dacă gherlenii merg la baie în orăşelul din judeţul Hajdú, cei de acolo, iată,  sunt interesaţi de valorile arhitectonice ale municipiului Gherla.

Elevii însoţiţi de cadrele didactice ale unităţii de învăţământ din Hajdúszoboszló au vizitat, printre altele şi Catedrala Armenească,  unde se găseşte şi renumita pictură a lui Rubens, „Coborârea  lui Isus de pe Cruce”.

Ţinând cont că ne găsim în pragul sărbătorilor pascale, tinerii din ţara vecină au fost interesaţi de de acest obiectiv de artă şi religios

Expoziţia de costume armeneşti de la Gherla poate fi vizitată până la data de 10 aprilie 2018, de luni până vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Social-cultură
shares0 views
Actualitate, Social-cultură
shares0 views

15 deținuți din cadrul Penitenciarului Gherla vor participa la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

Gherleanul - Oct 19, 2018

Cincisprezece deținuți, femei și bărbați, din cadrul Penitenciarului Gherla, vor participa azi 19  octombrie , la Bursa locurilor de muncă…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

FOTO | Accident rutier grav în Cluj! Un bărbat de 41 de ani a decedat după ce s-a răsturnat cu maşina

Gherleanul - Oct 18, 2018

Un grav accident rutier a avut loc, în această seară, pe strada Sfântul Ioan din Cluj-Napoca. Un bărbat în vârstă…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Acţiune a poliţiştilor pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool

Gherleanul - Oct 18, 2018

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Dej au acționat pe DJ108 B, pe raza localității Recea Cristur, pentru prevenirea…