Expoziţie de costume armeneşti la Gherla

După reuşita lucrărilor expuse de talentata pictoriţă din municipiul Dej, Smaranda Popescu, la începutul acestei săptămni s-a deschis o interesantă expoziţie de costume armeneşti, lucrări aflate în colecţia proprie.

Având în vedere că Gherla este un vestit centru al culturii şi spiritulităţii armeneşti, cele opt costume prezentate  stârneşte interesul publicului.

Fiindcă este vacanţă, elevii şcolilor din oraş intră şi la sediul Centrului Turistic din Piaţa Libertăţii, unde pot admira aceste costume originale de mare valoare. Tinerii fac cunoştinţă astfel cu  tradiţiile  şi obiceiurile comunităţii armeneşti din localitate, în prima sală a centrului rulând permanent filmuleţe referitoare la bogata istorie a vechiului Armenopolis.

Zilele trecute pragul locaţiei din centrul urbei a fost călcat şi de grupuri de turişti sosiţi din străinătate, Germania şi Ungaria, de exemplu, Din ultima ţară a sosit un numeros grup de elevi  din oraşul Hajdúszoboszló. Dacă gherlenii merg la baie în orăşelul din judeţul Hajdú, cei de acolo, iată,  sunt interesaţi de valorile arhitectonice ale municipiului Gherla.

Elevii însoţiţi de cadrele didactice ale unităţii de învăţământ din Hajdúszoboszló au vizitat, printre altele şi Catedrala Armenească,  unde se găseşte şi renumita pictură a lui Rubens, „Coborârea  lui Isus de pe Cruce”.

Ţinând cont că ne găsim în pragul sărbătorilor pascale, tinerii din ţara vecină au fost interesaţi de de acest obiectiv de artă şi religios

Expoziţia de costume armeneşti de la Gherla poate fi vizitată până la data de 10 aprilie 2018, de luni până vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

shares0 views
shares0 views

FOTO | Accident grav pe centura Apahidei! Impact între două maşini, una s-a răsturnat

Gherleanul - Jan 19, 2019

Un grav accident rutier a avut loc, după ora 14, pe DN1C pe centura Apahidei. Accidentul a fost provocat de…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

FOTO | Accident între Turda şi Câmpia Turzii! Două persoane au fost rănite

Gherleanul - Jan 19, 2019

Un accident rutier s-a produs seara trecută, între Turda și Câmpia Turzii, după ce un șofer a făcut o depășire…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

FOTO | Accident în Apahida! Două persoane rănite şi patru maşini avariate

Gherleanul - Jan 18, 2019

Un accident rutier a avut loc, în această după-masă, în localitatea Apahida. Două persoane au fost rănite, iar patru autoturisme…