Gabriel Galgoczy, gherleanul care lucrează în singurul centru de reabilitare pentru urşi din Europa (VIDEO)

Gabriel Galgoczy, un tânăr de 28 de ani din Gherla, va începe munca în singurul centru de reabilitare pentru urşi din Europa, în Munţii Hăşmaşului din România.

Responsabilitatea gherleanului este cea de a prezenta viaţa urşilor din centru prin fotografii şi filmuleţe. Prin urmare, începând de săptămâna viitoare, Gabriel Galgoczy se va deplasa în Munţii Hăşmaşului unde va filma mai multe vlog-uri cu Leo şi ursuleţii pe care îi îngrijeşte.

Gabriel Galgoczy este fiul lui Ioan Galgoczy, cunoscutul sculptor din Gherla care a impresionat juriul Romanii au Talent.

Centrul are acum 20 hectare și găzduiește 10 pui de urs orfani. „Preconizăm că acest număr de pui orfani se va dubla în următorii 10 ani”, spune Leo Bereczky, fondatorul Centrului pentru Reabilitarea Urșilor Orfani. Costurile totale pentru un pui de urs se ridică la 6000 $ anual, din care aproape 4000 $ reprezintă doar hrana.

De mai bine de 10 ani, în județul Harghita, în Munții Hășmaș, funcționează Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul pentru urși. Fondat de Leo Bereczky din pasiune pentru specia emblematică a țării noastre, Centrul a reușit să readucă în sălbăticie mai mult de 100 de urși altfel pierduți într-un destin batjocuritor. Este singurul orfelinat de acest gen din Europa, unde puii de urs sunt îngrijiți, hrăniți și monitorizați. Principiul de bază al orfelinatului este interacțiunea minimă cu omul, dar monitorizarea este realizată continuu de către un expert.

Am conceput și am dezvoltat metoda noastră de reabilitare care, practic, înseamnă copierea cât mai fidelă a naturii. Puii de urs sunt plasați în niște țarcuri care oferă un cadru totalmente natural. Mărimea acestor țarcuri pornește de la una mică,  în care puii pot socializa unii cu alții, se pot învăța unii cu altii, și vor forma un grup al aceleiași generații, după care sunt plasați în țarcuri din ce în ce mai mari, în funcție de necesitățile lor ecologice”, a mai adăugat Bereczky. Puii sunt hrăniți prin plasarea de mâncare în diferite zone din țarc, pentru a fi o experiență cât mai apropiată de cea din natură. Astfel, unele tipuri de hrană apar ocazional în anumite perioade și foarte abundent în altele. Pe lângă hrană și protecție, în orfelinat puii de urs au parte de un mediu sigur și ingrijire veterinară. Odată ce părăsesc Centrul, sunt monitorizați prin colare pentru a urmări evoluția lor ca animale reintegrate în sălbăticie.

România este țara în care trăiește aproape 40% din întreaga populație de urs de pe tot continentul, în condițiile în care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc urși în sălbăticie. Ursul este o specie strict protejată la nivel național și european prin Directiva Habitate (Natura 2000), dar valoarea ridicată a trofeelor de urs, între 4.000-15.000 Euro/exemplar, menține populația de urs brun din recensămintele naționale oficiale nerealist de mare.
 

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Minoră de 12 dată dispărută! A fost găsită după două zile cu un bărbat! Aceştia au întreţinut relaţii sexuale

Gherleanul - Aug 23, 2019

După circa 48 de ore de căutări continue și investigații complexe, o minoră de 12 ani, care a plecat de…

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Bărbat arestat pentru pornografie infantilă! A convins o fetiţă de 9 ani din Cluj să îi trimită fotografii indecente

Gherleanul - Aug 23, 2019

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.- S.T. Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat…

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Grav accident în Căianu Vamă! O maşină s-a răsturnat în curtea unei şcoli (FOTO)

Gherleanul - Aug 23, 2019

Pompierii au intervenit la un accident rutier care a avut loc în localitatea Căianu Vamă, în jurul orei 8.40. “Pompierii…

Leave a Comment

Your email address will not be published.