Gherla – oraşul cu 22 de biserici şi fără un spital dotat

Aug 26, 2013
31 Comments

22. Este un număr mare. Pare şi mai mare când ne dăm seama că în micul nostru oraş există 22 de biserici (aparţinând tuturor religiilor, în construcţie sau deja construite). În paralel, gherlenii beneficiază de serviciile unui spital fără dotări, cu aparatură învechită şi, cel mai important, fără medici.

Dacă ar fi să ne bucurăm de răul cel mai mic, vorba românului, ar trebui să fim mulţumiţi că încă mai avem spital. Exista la un moment dat, opţiunea închiderii spitalului. Am trecut şi peste asta, însă gherlenii care au avut probleme medicale şi au ajuns la spitalul municipal au rămas cu un gust amar din cauza condiţiilor şi serviciilor oferite.

Ajungi la spital, iar în perioada în care îţi tratezi problema rişti să te pricopseşti cu o altă boala. Pe lângă condiţiile referitoare la internare, exista problema aparaturii învechite. Pacienţii sunt trataţi folosind metode învechite, dat fiind faptul că suntem cetăţeni europeni. Cea mai mare problemă este, însă, cea a medicilor. Sunt puţini şi slab plătiţi. Cei mai buni au ales să părăsească oraşul şi să caute un loc de muncă mai bine plătit, într-o altă instituţie medicală. Spitalul din Gherla se confrunta acum un an cu problema posturilor blocate. Din cauza acestei probleme, nu există un medic anestezist angajat la Gherla. În cazul unei probleme grave, pacientul trebuia transportat la Dej sau la Cluj-Napoca.

Majoritatea gherlenilor aleg să meargă la Cluj-Napoca pentru rezolvarea problemelor medicale, deoarece se tem de condiţiile de la Gherla.

spital gherla

 

 

 

 

 

Care este legătura dintre bisericile şi spitalul din Gherla?

Bisericile din Gherla şi împrejurimi, 22 la număr, atrag bani de la bugetul local, bugetul judeţean şi bugetul naţional. Proporţionalitatea biserici – spitale, 22 – 1, reflectă, evident, traseul banilor alocaţi de stat şi autorităţile locale.

După 1989 în România s-au construit, în medie, 200 de biserici noi pe an. Numai în perioada 1989-2010 au apărut aproximativ 4.000 de biserici. Din păcate, în sistemul sanitar, locurile din spitale au scăzut cu aproape 4.000 pe an. Dacă în 1990 România avea 207.000 paturi de spital, în 2008 mai erau doar 137.984 de paturi.

În România: 38% dintre români declară că merg la biserică de câteva ori pe lună (din care 7% merg săptămânal sau mai des), 20% merg o dată pe lună, 33% merg o dată sau de două ori pe an. Aceşti români sunt acei care trăiesc de pe o zi pe alta, dar care îşi lasă şi ultmii bănuţi la biserică. Aceştia sunt românii naivi care cred că atunci când boala îi încearcă, numărul bisericilor îi va salva şi nu un spital dotat cu medici competenţi.

De ce ne mirăm că suntem atât de înapoiaţi? Europenii râd de noi, de prostia noastră şi de încrederea pe care o acordăm instituţiei bisericeşti (63,9%). Toate ţările dezvoltate au lăsat în urma investiţiile în biserici şi s-au ocupat de sănătate şi învăţământ. Nouă ne mai trebuie zeci de ani să înţelegem în ce trebuie să investim banii cu folos.

Ar trebui să solicităm taxarea activităţilor economice ale cultelor şi restricţionarea finanţării acestora din banul public.

România este una dintre cele mai sărace țări din UE. Salariul mediu este foarte scăzut. În ciuda acestui fapt, politicienii români au continuat să direcționeze sume mari de bani în construirea de noi biserici. Aceasta include și donatia a 11 hectare în centrul Bucureștiului și fonduri pentru construirea noii catedrale”, spune Tessa Dunlop, un jurnalist de la BBC.

Documentarul BBC prin care suntem ironizaţi poate fi accesat AICI.

18.300 biserici, 4.700 şcoli generale, 425 spitale.

 

gherla orasul cu 22 de biserici si un spital

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Accident în Cluj: o şoferiţă a “zburat” cu maşina într-o cabană

Admin - Aug 11, 2020

Un accident rutier a avut loc, în această după-masă, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Două autospeciale și un echipaj SMURD au…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic cu ocazia Hramului Mănăstirii Nicula

Admin - Aug 11, 2020

Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat cu reprezentanții altor instituții cu atribuți în…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Acţiune a poliţiştilor la Gherla pentru prevenirea răspândirii virusului COVID 19

Admin - Aug 10, 2020

În perioada 7-9 august, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Gherla împreună cu cei de la Secţia 7 Poliţie Rurală Gherla…