Gherlenii întâmpină probleme când vine vorba de preselectarea gunoiului

Aug 24, 2013
2 Comments

Selectarea gunoiului bate pasul pe loc la Gherla. Odată cu intrarea României în UE, am fost obligaţi, pe bună dreptate, să selectăm resturile menajere înainte să le aruncăm, pentru a reduce la jumătate poluarea si marimea gropilor de gunoi.

Există şi în Gherla, ca în toate oraşele, pubele speciale pentru deşeurile de hârtie, plastic şi sticlă pe care scrie mare unde şi ce trebuie să arunci. Din nefericire, reciclatul nu face parte din mentalitatea noastră. Lenea, comoditatea sau nepăsarea ne împing de la spate chiar şi atunci când vine vorba de lucruri mărunte. Cu siguranţă suntem de acord că nu este o dificultate ca plasticul, metalul sau sticla să fie aruncate acolo unde este indicat.  Totuşi, de ce nu o facem?

Deşi scrie mare că cei care nu preselectează resturile menajere vor fi amendaţi, încă nu s-a dat o astfel de amendă în Gherla. De nenumărate ori, pubelele de gunoi sunt pline cu moloz, crengi sau resturi mai puţin obişnuite. Pentru astfel de rămăşiţe există un număr de telefon scris în zona tomberoanelor de gunoi, însă nimeni nu le foloseşte. Şi pentru această cauză se acordă amendă, însă nu a fost cineva sancţionat până acum.

Ne întrebăm de ce oare nu putem respecta câteva reguli minore, care oricum ar trebui să facă parte din cultura noastră. Este vorba de sănătatea noastră şi a mediului în care trăim, însă cui ar trebui să îi pese?

“Momentan nu se reciclează, nu face parte din cultura romanilor să recicleze. La Cluj e un caz aparte, primăria a observat acest lucru şi în licitaţia pentru gunoi au trecut un preţ preferenţial pentru cei care reciclează, iar pentru cei care nu vor, va fi un preţ mai mare” declara directorul Rosal pe judeţul Cluj, Sergiu Hosu.

Dacă nici banii nu ne determină să preselectăm gunoiul este clar că avem o problemă.

 

preselectare gunoi gherla

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Accident în Cluj: o şoferiţă a “zburat” cu maşina într-o cabană

Admin - Aug 11, 2020

Un accident rutier a avut loc, în această după-masă, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Două autospeciale și un echipaj SMURD au…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic cu ocazia Hramului Mănăstirii Nicula

Admin - Aug 11, 2020

Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat cu reprezentanții altor instituții cu atribuți în…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Acţiune a poliţiştilor la Gherla pentru prevenirea răspândirii virusului COVID 19

Admin - Aug 10, 2020

În perioada 7-9 august, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Gherla împreună cu cei de la Secţia 7 Poliţie Rurală Gherla…