Hramul Bisericii Armeneşti „Solomon” din Gherla

Cel mai vechi lăcaş de cult din municipiul Gherla,    “Solomon” sărbătoreşte sâmbătă, 25 martie 2017 hramul bisericii, eveniment important în viaţa creştinilor armeni, ca de altfel şi marea lor întâlnire anuală „Sfântul Grigore Iluminătorul”.

Biserica „Solomon” de pe strada Cloşca este prima construită de către armeni, denumită aşa după cititorul ei, Solomon Simai. Construcţia a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea  trasării planului oraşului baroc. Biserica era înconjurată de un zid de piatră, în încintă aflându-se şi cimitirul. Între 1732 şi 1751, bisericii i- fost adăugat un turn aproximativ pătrat. Cornişa turnului are pe mijlocul fiecărei laturi un semicerc şi este introdusă tribuna vestică, terminată cu un parapet de zidărie, fără decoraţii.

Ancadramentul de intrare în biserică, datat la 1723, aparţine din punct de vedere stilistic, Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestri şi Grigore Iluminătorul. Biserica „Solomon” este un monument de arhitectură care ne prezintă faza de evoluţie, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla.

Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul oraşului s-a construit mai târziu, în perioada 1748-1804 şi este considerată  o adevărată „capodoperă” al stilului baroc din ţara noastră. Ambele lăcaşuri de cult sunt trecute în Traseul Centrului Istoric – Oraş baroc stabilit de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla (director Monica Pătac).

Slujba de sâmbătă după amiază va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preotul paroh Szakács Endre. Cu ocazia evenimentului va cânta corul mixt al Catedralei Armeneşti condus de Molnár Anna.

 

Szekely Csaba

 

 

 

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Social-cultură
shares0 views
Actualitate, Social-cultură
shares0 views

Prima etapă a Proiectului de educaţie rutieră „Be cool”

Gherleanul - Apr 19, 2019

La data de 18 aprilie, prima etapă a Proiectului de educaţie rutieră „Be cool”, a ajuns la final. Polițiști, piloți…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

(VIDEO CAMERE SUPRAVEGHERE) Jaf armat într-o sală de jocuri din Cluj

Gherleanul - Apr 18, 2019

 Cu feţele acoperite şi înarmaţi cu un cuţit şi un pistol, doi bărbaţi ar fi reuşit să sustragă 7.000 de…

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Accident neobişnuit: pieton lovit de o căruţă (FOTO)

Gherleanul - Apr 18, 2019

Un accident puţin mai obişnuit a avut loc, în această după-masă, pe strada Oaşului din Cluj-Napoca. Un bărbat de 72…

Leave a Comment

Your email address will not be published.