Hramul Bisericii Armeneşti „Solomon” din Gherla

Cel mai vechi lăcaş de cult din municipiul Gherla,    “Solomon” sărbătoreşte sâmbătă, 25 martie 2017 hramul bisericii, eveniment important în viaţa creştinilor armeni, ca de altfel şi marea lor întâlnire anuală „Sfântul Grigore Iluminătorul”.

Biserica „Solomon” de pe strada Cloşca este prima construită de către armeni, denumită aşa după cititorul ei, Solomon Simai. Construcţia a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea  trasării planului oraşului baroc. Biserica era înconjurată de un zid de piatră, în încintă aflându-se şi cimitirul. Între 1732 şi 1751, bisericii i- fost adăugat un turn aproximativ pătrat. Cornişa turnului are pe mijlocul fiecărei laturi un semicerc şi este introdusă tribuna vestică, terminată cu un parapet de zidărie, fără decoraţii.

Ancadramentul de intrare în biserică, datat la 1723, aparţine din punct de vedere stilistic, Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestri şi Grigore Iluminătorul. Biserica „Solomon” este un monument de arhitectură care ne prezintă faza de evoluţie, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla.

Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul oraşului s-a construit mai târziu, în perioada 1748-1804 şi este considerată  o adevărată „capodoperă” al stilului baroc din ţara noastră. Ambele lăcaşuri de cult sunt trecute în Traseul Centrului Istoric – Oraş baroc stabilit de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla (director Monica Pătac).

Slujba de sâmbătă după amiază va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preotul paroh Szakács Endre. Cu ocazia evenimentului va cânta corul mixt al Catedralei Armeneşti condus de Molnár Anna.

 

Szekely Csaba

 

 

 

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

VIDEO | Trei persoane rănite într-un grav accident în Vâlcele! S-au răsturnat cu maşina

Gherleanul - Jun 20, 2019

Un accident rutier a avut loc, în această după-amiază, în localitatea Vâlcele din județul Cluj. "Un bărbat de 20 de…

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Poliţist ameninţat cu moartea de şoferul pe care l-a oprit! Agresorul a vrut să îl lovească cu un ciocan

Gherleanul - Jun 20, 2019

Bărbatul de 30 de ani din Huedin, județul Cluj, reținut pentru 24 de ore, a fost prezentat de către poliţiştii…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Un fals jandarm prins chiar de către un jandarm! Bărbatul care se dădea om al legii a furat bunuri de 6000 de lei dintr-un apartament

Gherleanul - Jun 20, 2019

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca -Secțiile 1, 2, în colaborare cu polițiștii Serviciului Criminalistic, au reușit ieri identificarea și…

Leave a Comment

Your email address will not be published.