Hramul Bisericii Armeneşti „Solomon” din Gherla

Cel mai vechi lăcaş de cult din municipiul Gherla,    “Solomon” sărbătoreşte sâmbătă, 25 martie 2017 hramul bisericii, eveniment important în viaţa creştinilor armeni, ca de altfel şi marea lor întâlnire anuală „Sfântul Grigore Iluminătorul”.

Biserica „Solomon” de pe strada Cloşca este prima construită de către armeni, denumită aşa după cititorul ei, Solomon Simai. Construcţia a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea  trasării planului oraşului baroc. Biserica era înconjurată de un zid de piatră, în încintă aflându-se şi cimitirul. Între 1732 şi 1751, bisericii i- fost adăugat un turn aproximativ pătrat. Cornişa turnului are pe mijlocul fiecărei laturi un semicerc şi este introdusă tribuna vestică, terminată cu un parapet de zidărie, fără decoraţii.

Ancadramentul de intrare în biserică, datat la 1723, aparţine din punct de vedere stilistic, Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestri şi Grigore Iluminătorul. Biserica „Solomon” este un monument de arhitectură care ne prezintă faza de evoluţie, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla.

Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul oraşului s-a construit mai târziu, în perioada 1748-1804 şi este considerată  o adevărată „capodoperă” al stilului baroc din ţara noastră. Ambele lăcaşuri de cult sunt trecute în Traseul Centrului Istoric – Oraş baroc stabilit de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla (director Monica Pătac).

Slujba de sâmbătă după amiază va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preotul paroh Szakács Endre. Cu ocazia evenimentului va cânta corul mixt al Catedralei Armeneşti condus de Molnár Anna.

 

Szekely Csaba

 

 

 

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate
shares0 views
Actualitate
shares0 views

ACCIDENT: Pieton lovit mortal de o maşină în Dăbâca

Admin - Oct 23, 2020

La data de 22 octombrie, în jurul orei 19.34, în interiorul localității Dăbâca, pe DJ 1 61 a avut loc…

Actualitate, Sanatate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Sanatate, Stiri din Judet
shares0 views

Localităţile Sic şi Săvădisla vor intra în carantină din cauza numărului mare de infectaţi cu COVID-19

Admin - Oct 23, 2020

În această dimineaţă au fost emise ordinele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind carantinarea localităţilor Săvădisla şi Sic din…

Actualitate, Sanatate
shares0 views
Actualitate, Sanatate
shares0 views

Mesaj RO ALERT transmis în această dimineață pentru localitățile Gherla, Cluj-Napoca, Dej, Florești, Sic

Admin - Oct 22, 2020

ISU Cluj a transmis în această dimineață mesaje prin sistemul RO ALERT pentru localitățile Cluj-Napoca, Dej, Florești, Săcuieu, Sâncraiu, Săvădisla,…