INTERVIU | Cel mai "bogat" tânăr din Gherla are doar 18 ani

Feb 12, 2014
8 Comments

Cel mai “bogat” tânăr din Gherla are doar 18 ani. Se numeşte Radu Andron şi este pasionat de numismatică de mai bine de 8 ani.

Radu a dovedit că o pasiune poate să aducă şi profit, nu doar satisfacţie. Deşi a investit de-a lungul celor 8 ani aproximativ 5.000 de lei pentru a intra în posesia bancnotele dorite, colecţia gherleanului are acum o valoare nominală de 20.000 de euro, potrivit cataloagelor de specialitate. O mică avere am putea spune.

 Tânărul are în colecţia sa 2000 de bancnote din peste 170 de tari (dispărute, nou apărute sau actuale). Cele mai vechi piese din colecţia lui Radu Andron au chiar şi 300 de ani. Gherleanul colecţionează bancnote din anul 1700 până în prezent.

Colecţionarul se laudă că are aproape toate bancnotele circulate în România din 1920 până în prezent. Fiecare regim politic major şi-a pus amprenta pe felul în care arătau bancnotele, spune Radu. Prin urmare banii tipăriţi şi circulaţi în România au suferit schimbări majore de-a lungul istoriei.

bancnote colectie bani colectie Radu Andron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum ai ajuns colecţionar?

 • Am început să adun aceste bancnote în jurul anului 2006. Era o simplă curiozitate la acea vreme. Mai exact, am găsit din întâmplare o bancnotă de 10 lei din 1966 într-un sertar. În acest fel, am început să îmi întreb prietenii, profesorii şi rudele dacă au bancnote vechi pe care nu le folosesc.

A fost greu la început să colecţionezi bancnote?

 • Început a fost cu suişuri şi coborâşuri. Eram mai “diferit” la vârsta de 11 ani când am început să colecţionez bancnote. Nu făceam schimburi naţionale/internaţionale. Totul se baza pe ce primeam de la neamuri şi oameni necunoscuţi care ştiau că sunt un colecţionar.

Este o pasiune costisitoare?

 • Este o pasiune foarte costisitoare ţinând cont că implică valori foarte mari. Unele bancnote pot să aibă valoare de 5 cenţi ($), iar unele fără cotare de piaţă (doar la licitaţii). Spre exemplu la mine în colecţie se găsesc bancnote cu valori de catalog între 5 eurocenţi şi 1870 de euro. Poşta e un factor care poate fi considerat costisitor, deoarece tarifele sunt 1-10 lei în România şi 10-100 lei în străinătate. Spre exemplu, din experienţa mea am plătit şi 35-40 de lei pentru plicuri în Tanzania, Irak sau Noua Zeelandă.

Ce banconote îţi lipsesc?

 •  Spre exemplu îmi lipsesc bancnote din Togă, Tonga, Tibet, Kosovo, Tatarstan şi aş mai putea să enumăr. Unele schimburi implica costuri enorme şi aşa devine costisitor să le adaug în colecţie.

Ţi-ai făcut prieteni în afara ţării prin intermediul schimburilor de bancnote?

 • În fiecare zi leg o nouă prietenie. Am făcut schimburi în peste 150 de ţări ale lumii şi aşa am legat prietenii cu oameni din ţări precum Hong Kong, China, Peru, Botswana, Africa de Sud şi Nepal. Cu majoritatea ţin legătura, deoarece deja avem şi 5 schimburi la activ.

Te vei opri aici?

 • Să renunţ nu este o opţiune în ceea ce fac eu. Am avut tendinţe şi perioade de oprire. Dar toate au fost spre revenire la ceea ce iubesc să fac şi anume, numismatica.  Îmi doresc multe piese pe care să le adaug în colecţia mea. Am unele piese pe care le mai caut în diferite ţări.  În plus, doresc adaug în colecţie şi bancnote comemorative. Am unele obiective, însă acestea sunt greu de atins.

Colecţia lui Radu Andron poate fi văzută pe pagină lui de Facebook.

radu andron Gherla gherleanul.ro bancnote numismatica numismatica numismatica bani Filipine bancnote colectie numismatica bancnota Korea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Şofer beat prins de poliţişti în Recea Cristur

Gherleanul - Oct 15, 2019

Ieri, în jurul orei 18.30, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Comunală Recea Cristur au depistat un bărbat de 57…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Mai multe persoane încarcerate la Penitenciarul Gherla! Pentru ce au fost condamnate

Gherleanul - Oct 15, 2019

Mai multe persoane care aveau mandate de executare a pedepsei cu închisoarea au fost încarcerate ieri la Penitenciarul Gherla. Aceştia…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Tâlhărie prin metoda “Accidentul” la Dej. Tâlharul a fost depistat după mai bine de doi ani

Gherleanul - Oct 15, 2019

Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Dej au identificat un bărbat de 38 de ani, din comuna Balta Albă,…

8 Responses

  • frate, ai tu ceva colectie care valoreaza 20.000 de euro?
   P.S.: daca ai asa colectie, du-te vinde-o si mai treci pe la scoala sa inveti gramatica 🙂

   Reply
  • prietene, am un dar extraordinar sa fac misto de oameni… dar de tine imi e mila… tu te descurci singur, nu trebuie sa faca nimeni misto de tine 😉

   Reply
 1. Du-te la Janis Cultural Cafe (Cluj) ca au aia pe perete un “tablou” de vreo 2m/1m plin cu bancnote… poate-ti mai faci rost de una alta .. 😉 (pont)

  Reply
 2. Acest baiat este un hot. Am avut incredere in el, am crezut ca este un roman corect, dar este un om de nimic. Am vorbit cu el sa facem schimb de bacnote, i-am trimis bacnotele pe care le dorea, iar dupa ce le-a primit el nu mi-a mai trimis bacnotele si nici nu a mai raspuns la telefon.
  Va sfatuiesc sa evitati astfel de coectionari care nu au cuvant. Este un om de nimic, prost educat.

  Reply
  • Parintii sunt de vina ca nu l-au educat si astfel a ajuns un om de nimic ce inseala lumea. Asa se intampla cand nu ai cei 7 ani de acasa.

   Reply
 3. Acest colectionar, Cioban Radu Andron, este din Gherla, Jud.Cluj si este cel mai neserios colectionar intalnit de mine.Ne-am hotarat sa facem schimb,i-am trimis bacnotele insa el nu mi le-a mai trimis.. nu raspunde la mesaje, la mailuri, pe mess…nk.Cel mai bun sfat este sa-l evitati.Nu este un om de cuvant!

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.