Lucrări de reabilitare a Catedralei Armeneşti din Gherla

Cea mai importantă şi reprezentativă clădire a municpiului Gherla este Biserica Armeano-Catoliocă, situată chiar în centrul oraşului, a cărei ridicare a început în septembrie 1748 şi  fost finalizată în anul 1798. Impozantul lăcaş de cult a fost sfinţit la 17 iunie 1804.

Din cauza perioadei îndelungate de construcţie, la ridicarea bisericii au lucrat mai multe echipe de meşteri, din diferite regiuni ale Imperiului austriac, care duce la prezenţa uui amalgam de stiluri arhitectonice.

De-a lungul secolelor este normal că unele părţi ale clădirii s-au deteriorat. La începutul  anilor 90, când preotul paroh a fost regretatul Sáska Jenő a fost schimbat tot acoperişul, iar furtuna violentă din 17 septembrie 2017 a produs pagube mari pe acoperişul de pe partea spre strada George Bariţiu. Atunci a intervenit o echipă de lucru de la o firmă din Reghin, care în doar câteva zile a pus la punct zona afectată. Încă din toamna trecută aceşti constructori ai „cerului”au promis că revin la primăvară la Gherla.

Zilele trecute au fost văzuti  din nou în „vârful” înaltului turn al Catedralei Armeneşti din Piaţa Libertăţii. Au vopsit turnul, iar în perioada următoare vor continua cu reInnoirea acoperişului de pe partera străzii 1 Decembrie 1918.  Este o muncă grea, dar deosebit de necesară, fiindcă de-a lungul timpului acoperişul s-a degradat mult. Important, prin grija comunităţii armeneşti din localitate se pune la punct  tabla acoprişului acestei frumoase biserici de mare tradiţie în viaţa armenilor.

Lucrările de reabilitare a Catedralei Armeneşti din Gherla sunt realizate cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

ULTIMĂ ORĂ | Accident la Jucu! Trei maşini s-au ciocnit (FOTO)

Gherleanul - Oct 15, 2018

Un accident de circulaţie a avut loc, în urmă cu puţin timp, pe DN1C pe raza localităţii Jucu. Din primele…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

FOTO | Accident grav lângă Dej! Un motociclist şi-a pierdut viaţa

Gherleanul - Oct 15, 2018

Pe drumul national 1 C Baia Mare – Dej s-a produs un grav accident de circulatie, soldat cu decesul unei…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Un bărbat a murit pe Autostrada Transilvania după ce a căzut în gol de la 12 metri

Gherleanul - Oct 13, 2018

Sâmbătă dimineața, în jurul orei 5.00, pompierii clujeni au primit un apel pentru o intervenție la un accident mai puțin…