Modalități neobișnuite pentru a-ți îmbunătăţi abilitățile de luare a deciziei

Descoperă care sunt modalitățile neobișnuite prin intermediul cărora putem să ne bucurăm de îmbunătățirea aptitudinilor de luare a deciziei.

Mulți dintre noi iau decizii greșite în fiecare zi, chiar dacă știm că acestea sunt incorecte și că ne afectează modul de viață. Mâncăm prea mult, în ciuda faptului că suntem sătui, cheltuim prea mult când trebuie să ne gândim să facem economii, jucăm la jocuri cu aparate pentru a câștiga, fără să ne gândim că distracția este ceea ce trebuie să primeze, conducem atunci când suntem obosiți și ar trebui, de fapt, să mergem cu mijloacele de transport în comun sau alegem să nu demisionăm din postul pe care îl detestăm.

Probabil că nu există nicio modalitate de a evita în totalitate astfel de opțiuni incorecte, dar s-ar putea să reușim să ne îmbunătățim capacitatea de a lua decizii mai bune dacă o facem mai bine și mai des, chiar utilizând câteva metode neașteptate. Iată două moduri care sunt argumentate științific și care sunt inofensive, dar au un potențial ridicat de a fi eficiente, ajutând la îmbunătățirea procesului decizional.

Privește un obiect în direcția mișcării acelor de ceasornic

O echipă de cercetători germani a constatat că, după ce observi pur și simplu un obiect în mișcare în sensul acelor de ceasornic, subiecții de test au devenit mai predispuși la generarea de idei creative. Mai mult, au descoperit că vizionarea obiectelor care se mișcă în sensul acelor de ceasornic, spre deosebire de sensul invers acelor de ceasornic, determină oamenii să se simtă mai deschiși către experiențe noi, o trăsătură de personalitate pe care psihologii le-au crezut anterior ca fiind relativ fixe.

Cercetătorul Sascha Topolinski a sugerat că mișcarea în sensul acelor de ceasornic poate induce o stare mentală către o orientare viitoare, în timp ce mișcarea în sensul invers acelor de ceasornic este mai probabil să ne îndrepte către trecut – cu alte cuvinte este vorba despre progresie sau schimbare versus regresie sau stază. Prin primirea de cătare creierul nostru a unor astfel de impulsuri se îmbunătățește capacitatea de concentrare și vom putea începe să fim mai deschis către ideile noi și stimulii pe care altfel nu i-am fi remarcat.

Așadar, înainte de a lua o decizie care ar putea să ne facă se ne simțim părtinitori și imparțiali, să încercam pur și simplu să aruncăm un ochi pe minutarul unui ceas pentru că vom avea timpul necesar să analizăm mai bine opțiunile pe care le avem la dispoziție.

Urinează înainte de a lua o decizie

Cercetările unui grup de profesori din Olanda s-au axat pe investigarea impactul pe care îl are o vezică plină asupra calității capacității decizionale. Într-un studiu, participanții fie au băut cinci pahare pline cu apă într-un timp scurt, în timp ce alții au băut doar câteva guri. După ce s-a așteptat un timp ca apa să ajungă în vezica participanților, acestora li să cerut să aleagă între a primi de 16 dolari a două zi sau 30 de dolari în 35 de zile. Persoanele cu vezică completă au  optat pentru a aștepta mai mult că să primească mai mulți bani.

Cercetătorul din spatele studiului, Mirjam Tuk, a găsit aceste rezultate surprinzătoare. Studiile anterioare sugerează că atunci când trebuie să ne restrângem de la a face ceva ne afectează  abilitățile noastre de luare a deciziilor, așa că Tuk ar fi putut aștepta ca inversul acțiunii să afecteze subiecții care au trebuit să urineze. Cu toate acestea, Tuk a sugerat că aceste rezultate pot depăși acest principiu, deoarece funcția vezicii urinare este în mare măsură automată și inconștientă.

Adevărul este că pentru fiecare dintre aceste experimente sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma concluziile acestor constatări și pentru a explora posibilele lor implicații. Dar, între timp, acestea sunt ușor de testat – neștiințific – pentru a vedea dacă te stimulează în luarea propriilor decizii. Înainte de a lua o decizia important, bea câteva pahare de apă, așteaptă aproximativ 40 de minute, uitându-te la ceas și apoi decide ce vei face.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Accident noaptea trecută pe o stradă din Gherla! Şoferul, fără permis, a fugit de la faţa locului

Gherleanul - May 23, 2019

La data de 22 mai, în jurul orei 01:15, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Gherla au intervenit la un eveniment…

Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views
Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views

FOTO | Lucrările derulate pe DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – DN16 au intrat în faza de asfaltare

Gherleanul - May 23, 2019

Pe drumul judeţean 109C Gherla – Fizeşu Gherlii – Ţaga – Geaca – DN16 lucrările de întreținere au intrat în…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

FOTO | Accident în lanţ în Urişor! A fost implicat şi un şofer din Gherla

Gherleanul - May 22, 2019

Un accident de circulaţie din care a rezultat vătămarea unei persoane a avut loc astăzi, în jurul orei 12, pe…

Leave a Comment

Your email address will not be published.