Modalități neobișnuite pentru a-ți îmbunătăţi abilitățile de luare a deciziei

Descoperă care sunt modalitățile neobișnuite prin intermediul cărora putem să ne bucurăm de îmbunătățirea aptitudinilor de luare a deciziei.

Mulți dintre noi iau decizii greșite în fiecare zi, chiar dacă știm că acestea sunt incorecte și că ne afectează modul de viață. Mâncăm prea mult, în ciuda faptului că suntem sătui, cheltuim prea mult când trebuie să ne gândim să facem economii, jucăm la jocuri cu aparate pentru a câștiga, fără să ne gândim că distracția este ceea ce trebuie să primeze, conducem atunci când suntem obosiți și ar trebui, de fapt, să mergem cu mijloacele de transport în comun sau alegem să nu demisionăm din postul pe care îl detestăm.

Probabil că nu există nicio modalitate de a evita în totalitate astfel de opțiuni incorecte, dar s-ar putea să reușim să ne îmbunătățim capacitatea de a lua decizii mai bune dacă o facem mai bine și mai des, chiar utilizând câteva metode neașteptate. Iată două moduri care sunt argumentate științific și care sunt inofensive, dar au un potențial ridicat de a fi eficiente, ajutând la îmbunătățirea procesului decizional.

Privește un obiect în direcția mișcării acelor de ceasornic

O echipă de cercetători germani a constatat că, după ce observi pur și simplu un obiect în mișcare în sensul acelor de ceasornic, subiecții de test au devenit mai predispuși la generarea de idei creative. Mai mult, au descoperit că vizionarea obiectelor care se mișcă în sensul acelor de ceasornic, spre deosebire de sensul invers acelor de ceasornic, determină oamenii să se simtă mai deschiși către experiențe noi, o trăsătură de personalitate pe care psihologii le-au crezut anterior ca fiind relativ fixe.

Cercetătorul Sascha Topolinski a sugerat că mișcarea în sensul acelor de ceasornic poate induce o stare mentală către o orientare viitoare, în timp ce mișcarea în sensul invers acelor de ceasornic este mai probabil să ne îndrepte către trecut – cu alte cuvinte este vorba despre progresie sau schimbare versus regresie sau stază. Prin primirea de cătare creierul nostru a unor astfel de impulsuri se îmbunătățește capacitatea de concentrare și vom putea începe să fim mai deschis către ideile noi și stimulii pe care altfel nu i-am fi remarcat.

Așadar, înainte de a lua o decizie care ar putea să ne facă se ne simțim părtinitori și imparțiali, să încercam pur și simplu să aruncăm un ochi pe minutarul unui ceas pentru că vom avea timpul necesar să analizăm mai bine opțiunile pe care le avem la dispoziție.

Urinează înainte de a lua o decizie

Cercetările unui grup de profesori din Olanda s-au axat pe investigarea impactul pe care îl are o vezică plină asupra calității capacității decizionale. Într-un studiu, participanții fie au băut cinci pahare pline cu apă într-un timp scurt, în timp ce alții au băut doar câteva guri. După ce s-a așteptat un timp ca apa să ajungă în vezica participanților, acestora li să cerut să aleagă între a primi de 16 dolari a două zi sau 30 de dolari în 35 de zile. Persoanele cu vezică completă au  optat pentru a aștepta mai mult că să primească mai mulți bani.

Cercetătorul din spatele studiului, Mirjam Tuk, a găsit aceste rezultate surprinzătoare. Studiile anterioare sugerează că atunci când trebuie să ne restrângem de la a face ceva ne afectează  abilitățile noastre de luare a deciziilor, așa că Tuk ar fi putut aștepta ca inversul acțiunii să afecteze subiecții care au trebuit să urineze. Cu toate acestea, Tuk a sugerat că aceste rezultate pot depăși acest principiu, deoarece funcția vezicii urinare este în mare măsură automată și inconștientă.

Adevărul este că pentru fiecare dintre aceste experimente sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma concluziile acestor constatări și pentru a explora posibilele lor implicații. Dar, între timp, acestea sunt ușor de testat – neștiințific – pentru a vedea dacă te stimulează în luarea propriilor decizii. Înainte de a lua o decizia important, bea câteva pahare de apă, așteaptă aproximativ 40 de minute, uitându-te la ceas și apoi decide ce vei face.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Social-cultură
shares0 views
Actualitate, Social-cultură
shares0 views

15 deținuți din cadrul Penitenciarului Gherla vor participa la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

Gherleanul - Oct 19, 2018

Cincisprezece deținuți, femei și bărbați, din cadrul Penitenciarului Gherla, vor participa azi 19  octombrie , la Bursa locurilor de muncă…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

FOTO | Accident rutier grav în Cluj! Un bărbat de 41 de ani a decedat după ce s-a răsturnat cu maşina

Gherleanul - Oct 18, 2018

Un grav accident rutier a avut loc, în această seară, pe strada Sfântul Ioan din Cluj-Napoca. Un bărbat în vârstă…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Acţiune a poliţiştilor pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool

Gherleanul - Oct 18, 2018

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Dej au acționat pe DJ108 B, pe raza localității Recea Cristur, pentru prevenirea…