Modernizarea centrului istoric nu se poate realiza "cu una, cu două"

Mar 12, 2014
2 Comments

…deşi majoritatea gherlenilor au crezut sau încă cred acest fapt. Modernizarea centrului istoric este în acest moment la stadiul de idee şi nicidecum nu este un proiect bine pus la punct, pentru care s-au alocat deja bani.

Pentru a realiza o lucrare de asemenea anvergură, pe care am putea numi-o fără dar şi poate cel mai mare proiect de urbanism din ultimii ani din Gherla, trebuie întocmit, în primul rând, un proiect fezabil; deoarece respectiva modernizare nu se poate realiza cu bani din bugetul local, ci numai cu fonduri europene. Iar pentru a accesa banii europeni, nu poţi să te prezinţi în fata comisiilor fără un proiect solid.

Accesarea fondurilor europene este un lucru dificil pentru România şi cu multă bătaie de cap. De cele mai multe ori, procesul greoi din păcate primează în raportul cu tentaţia câştigării ”banilor gratuiţi”

UE a alocat deja 22,9 miliarde de euro finanţare pentru România. În perioada 2014-2020 aceste fonduri pot fi accesate, chiar dacă sectoarele educaţiei şi sănătăţii au prioritate.

Respectivele fonduri pe care Primăria Gherla doreşte să le acceseze pentru modernizarea centrului reprezintă, prin urmare, o provocare. Ideile studenţilor de la  Facultatea de Arhitectură Cluj privind modernizarea centrului istoric nu pot reprezenta un plan sustenabil cu care poţi convinge UE să îţi dea bani. Bineînţeles, respectivele lucrări ale studenţilor pot fi consultate la momentul în care se va dori întocmirea unui plan de modernizare, însă centrul istoric nu va arăta exact ca şi în schiţele respectivelor studenţi care circulă deja pe internet.

Aşadar, schimbarea pieţei centrale nu se poate realiza “cu una, cu două” deoarece totul depinde de banii europeni. Bugetul municipiului Gherla pe un an, 32.541.000 lei, nu ar fi îndeajuns pentru o astfel de lucrare. Şi chiar dacă ar fi, banii sunt direcţionaţi spre sectoarele mai importante.

Ca să ne facem o idee, până ca Gherla să aibă un centru istoric complet modernizat vor trece ani buni, deoarece cum am menţionat mai sus, întregul proces este unul anevoios. Faptul că la nivel naţional, România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE spune multe despre birocraţia de care ne împiedică să ne dezvoltăm.

Până să fie întocmit planul pentru fondurile europene, gherlenii îşi vor spune prin vot părerea despre modernizare. Preşedintelui PNL Gherla, Iuliu Sămârtean a declarat că, în cazul în care se doreşte această schimbare, se va organiza un referendum local în urma căruia se va hotărî dacă modernizarea este necesară.

modernizare centru istoric Gherla www.gherleanul.ro

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views
Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views

Au demarat lucrările de asfaltare pe drumul județean 161J Roșieni – Geaca (FOTO)

Admin - Jul 23, 2021

Consiliul Județean Cluj a demarat lucrările de asfaltare pe drumul județean 161J Roșieni – Geaca. Anterior acestei operațiuni a fost…

Actualitate, Social
shares0 views
Actualitate, Social
shares0 views

Bobâlna își face brand de comună

Admin - Jul 23, 2021

Din dorința de a dezvolta spiritul antreprenorial din mediul rural, membrii din Cluj ai Romanian Business Leaders (RBL) au pus…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Accident rutier grav în Jucu! O femeie a murit după impactul dintre o maşină şi un TIR (FOTO)

Admin - Jul 22, 2021

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul este întrerupt temporar pe DN 1C Cluj-Napoca – Gherla,…