Nouă metodă de înşelăciune în judeţul Cluj. Falşi poliţişti merg din uşă în uşă şi cer date personale

Poliţiştii clujeni atrag atenţia asupra unui caz recent de tentativă de înşelăciune semnalat în Cluj. Falşi poliţiştii îţi bat la uşă, îţi cer datele de identificare sub pretextul că ar căuta un infractor periculos, pe care apoi le pot utiliza pentru comniterea altor infracţiuni.

 

“Infractorii au găsit o nouă metodă de a înşela. Aceştia, sub pretextul că sunt poliţişti care caută un infractor periculos, bat la uşa posibilelor victime, le verifică identitatea şi le notează datele persoanle (nume, CNP, etc.). Datele astfel obţinute pot fi folosite la săvârşirea altor infracţiuni, precum obţinere frauduloasă de împrumuturi.

În Cluj, au fost semnalate astfel de cazuri cu precădere în cartierul Mănăştur. În consecinţă, dorim să atragem atenţia cetăţenilor asupra acestei metode pentru a nu cădea în plasa pretinşilor poliţişti.

În fapt, doi tineri bine îmbrăcaţi, în haine civile, bat la uşa mai multor persoane, aleatoriu. Se prezintă ca fiind poliţişti, se legitimează şi, prezentând o legitimaţie falsă, cer documente de identitate ale locatarilor, sub pretextul că sunt în căutarea unui infractor periculos.

Aceştia îşi notează datele personale ale celor cu care discută, comportându-se ca adevăraţi poliţişti, conform scenariului bine ticluit.

Victimele acestui tip de înşelăciune sunt persoanele care nu pun la îndoială intenţiile şi buna credinţă a celor din jur, cu atât mai puţin ale poliţiştilor, devenind astfel potenţiale “victime perfecte”.

Apelăm la clujeni să manifeste atenţie când astfel de „presupuşi poliţişti” le bat la uşă, deoarece datele lor pot fi folosite pentru sâvârşirea de infracţiuni, precum obţinere frauduloasă de împrumuturi.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, vă recomandăm să manifestaţi prudenţă când furnizaţi date personale şi să nu daţi curs unor astfel de solicitări.

Nu primiţi în locuinţă persoane care îşi declină calităţi oficiale decât după ce aţi verificat cu atenţie actul de identitate şi legitimaţia de serviciu, precum şi fotografiile aplicate.

Pentru a-i ajuta pe adevăraţii poliţiştii să îi identifice pe escroci, reţineţi cât mai multe din semnalmentele celor care vă abordează, iar dacă aveţi posibilitatea, fotografiaţi-i!

Dacă sunteţi contactat de un „aşa zis poliţist” şi aveţi dubii cu privire la calitatea sa oficială, anunţaţi Poliţia prin Apelul Unic de Urgenţă 112, pentru a vă acorda sprijin” se arata intr-un comunicat al IPJ Cluj.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views
Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views

Rezultate parţiale la Gherla: PNL 26,9%, USR PLUS 17,3%, PSD 16,9%

Gherleanul - May 26, 2019

Au venit primele rezultate parţiale la Gherla, la Alegerile Europarlamentare. Astfel, în 8 secţii din Gherla (dintr-un total de 16)…

Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views
Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views

Prezenţă ridicată la vot la Gherla: 51,38%

Gherleanul - May 26, 2019

Prezenţă ridicată la urnele de vot de la Gherla. 51,38% de persoane au votat astăzi, 26 mai, la Gherla la…

Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views
Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views

EXIT POLL Europarlamentare 2019. PSD și PNL la egalitate, USR PLUS pe locul 2

Gherleanul - May 26, 2019

Primele rezultate ale alegerilor din 26 mai PSD și PNL, la egalitate. USR PLUS ocupa locul al doilea.  PSD: 25,8%…

Leave a Comment

Your email address will not be published.