Prejudecăţi

Jul 15, 2013
7 Comments

Săptămâna trecută postam un articol sub titlul “Arta s-a mutat în stradă la Gherla”. Era vorba de un grup de gherleni care s-au hotărât să iasă în aer liber şi să facă ceva nemaivăzut în comunitatea noastră. Au stat ei prin parc câteva ore au pictat şi au cântat. Până aici nimic ieşit din comun, cel puţin pentru cei descuiaţi la minte, nenăscuţi pe vremea lui Ceaşcă.

Comunitatea Vibe Projectors, că despre ei este vorba, au ecologizat dealul oraşului, în speranţa ca numărul firelor de iarba îl va depăşi pe cel al sticlelor de bere. Mergem la grătar şi bere, iar resturile menajere le lăsăm pe acolo, ca sigur vor veni nişte “proşti să ecologizeze”. Au venit şi acei “prosti” şi au strâns gunoaiele altora, după care au fost criticaţi şi jigniţi pentru fel de fel de lucururi mai puţin relevante.

Suntem înconjuraţi de prejudecăţi. Ne place să judecăm ascunzându-ne în spatele unui monitor dintr-o cameră cu draperia trasă şi să tastăm cu degetele cleioase de la chipsuri ideile preconcepute şi lipsite de logică. În cazul de faţă acţiunea propriu-zisă, acţiunea vizibilă, şi anume ecologizarea, a fost neglijată din cauza conflictelor interioare are celor care au comentat articolul.

Într-un oraş mic precum Gherla, logic ar fi că legăturile să fie mai bine închegate. Realitatea ne arată opusul teoriei. Orice acţiune sau iniţiativa nouă este privită sceptic şi critic. Se mai găsesc din când în când voluntari care doresc să facă câte ceva pentru oraş, dar în zadar. Îmi aduc aminte de o acţiune de ecologizare de acum 2-3 ani la care au ajuns în final 10 oameni, care au strâns gunoiul altor câteva mii. Până la acea mobilizare, cele câteva mii de gherleni se plângeau de mizeria de pe deal şi din parcuri. Cred că aşteptăm ca cineva să ne pună totul pe tavă şi să fim nişte răsfăţaţi. Şi uite, apar astfel de oameni, care ne pun câte ceva pe tavă, dar îi criticam şi jignim pentru viaţa lor personală. Care nu ar trebui să ne intereseze.

De ce nu ne interesează faptul că pictează şi au expoziţii? De ce nu ne interesează faptul că aleg să îşi petreacă timpul în aer liber în detrimentul internetului? De ce ne interesează lucrurile mărunte şi fără valoare?

Mai trebuie să treacă ani ca să scăpăm de prejudecăţi.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Accident în Cluj: o şoferiţă a “zburat” cu maşina într-o cabană

Admin - Aug 11, 2020

Un accident rutier a avut loc, în această după-masă, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Două autospeciale și un echipaj SMURD au…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic cu ocazia Hramului Mănăstirii Nicula

Admin - Aug 11, 2020

Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat cu reprezentanții altor instituții cu atribuți în…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Acţiune a poliţiştilor la Gherla pentru prevenirea răspândirii virusului COVID 19

Admin - Aug 10, 2020

În perioada 7-9 august, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Gherla împreună cu cei de la Secţia 7 Poliţie Rurală Gherla…