Probleme în Fundătura şi în satele din zonă. Mistreții fac ravagii în culturile de porumb

Situaţia este în continuare disperată în judeţul Cluj, unde, în mai multe localităţi, lanuri întregi de porumb au fost distruse de porcii mistreţi.

Agricultorii care fac de pază noaptea ca să îşi apere terenul dau vină pe asociaţiile private de vânători, care, susţin ei, ar fi permis înmulţirea excesivă a animalelor.

Uitaţi pe aici au trecut că şi cum au trecut tătarii, au nimicit totul în urmă lor”, spune un localnic.

Situaţia se repetă de cel puţin 5 ani, se plâng agricultorii din judeţul Cluj. De această dată însă, pagubele sunt uriaşe, susţin ei.

Un fermier din localitatea Fundătura are 50 de hectare de porumb. 10 dintre ele au fost distruse de turmele de mistreţi. Pierderile, spune bărbatul, se ridică la 12.000 de lei.

“Te doare sufletul, că am muncit un an de zile şi când să tragem linie, ce să mai facem… Ne bagă în faliment ăştia, ne îngroapă”, spune el.

Un alt agricultor are 40 de hectare de porumb. Cinci sunt compromise.

O parcelă cu porumb ce se întinde pe 1 hectar şi jumătate a fost compromisă în proporţie de 85%. Oamenii sunt disperaţi. Sunt nevoiţi să facă de pază noaptea în lanuri, să facă foc şi să folosească tunuri cu gaz că să sperie mistreţii şi să îi alunge.

Supăraţi, oamenii arată înspre asociaţiile care administrează fondurile de vânătoare.

“Au un interes să aibă câţi mai mulţi porci în fondurile de vânătoare, ca să aibă clientela pentru vânătoare, e simplu”, spune un fermier.

Garda forestieră i-a obligat pe reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor din Cluj să despăgubească un agricultor cu suma de 7.400 de lei, dar măsură a fost contestată.

Numărul optim de mistreţi într-un fond de vânătoare, astfel încât să nu producă pagube însemnate, este de aproximativ 30 de exemplare, dar, potrivit gărzii forestiere, în unele zone ar fi dublu.

sursa: stirileprotv.ro

Stiri care te-ar putea interesa

Eveniment
shares0 views
Eveniment
shares0 views

Doi bărbaţi din Hunedoara au fost prinşi la furat în Dej

Adrian Loghin - Sep 20, 2017

Polițiștii din Dej au depistat două persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și furt. La data de 19…

National
shares0 views
National
shares0 views

Deputatii au respins majorarea alocațiilor copiilor la 200 de lei

Adrian Loghin - Sep 20, 2017

Deputații au respins, marți, un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii la 200 de lei pe lună.…

Sport
shares0 views
Sport
shares0 views

Gherla pedalează – eveniment vineri de la ora 13

Adrian Loghin - Sep 20, 2017

Vineri, 22 septembrie, de la ora 13,00 în municipiul Gherla are loc o nouă ediţie a compeţiţiei cicliste „Gherla pedalează”,…