Proiect de educație non-formală pentru tinerii din Aluniș, Dej și Mintiu Gherlii

Luna Creativă – proiect de educație non-formală pentru adolescenți realizat de ONG-ul Create.Act.Enjoy – le oferă elevilor din 5 sate sau orașe mici din județul Cluj șansa de a-și dezvolta abilități care le vor fi utile, mai ales dacă își vor continua studiile într-un oraș mare. Teatru & improvizație, economie, fotografie, gândire critică, film și educație civică sunt domeniile celor 20 de ateliere care le sunt oferite gratuit elevilor de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” din Gherla, Școala Gimnazială „George Barițiu” din Jucu de Sus, Școala Gimnazială Aluniș și Școala Gimnazială Mintiu Gherlii.

În fiecare an Clujul atrage mii de tineri care se alătură populației ca studenți sau chiar ca elevi de liceu. Pentru cei care au fost cândva astfel de tineri, veniți în cel mai efervescent oraș al Transilvaniei din sate sau orășele, amintirile din perioada de adaptare rămân mereu vii. Cei din echipa Create.Act.Enjoy fac parte din această categorie de clujeni – aceia veniți din localități unde viața socială și culturală e redusă la câteva activități anuale, iar oportunitățile de dezvoltare personală pentru adolescenți sunt rare. Luna Creativă din acest an se desfășoară până în 26 noiembrie și a fost creată special pentru adolescenții din medii unde accesul la cultură și educație non-formală este o provocare. Trainerii de ateliere sunt profesioniști cu experiență în lucrul cu grupe de adolescenți și fac parte din Create.Act.Enjoy sau din Asociația Forum Apulum, partener din Alba-Iulia, specializat pe activități civice.

Până acum s-au desfășurat 8 ateliere, la care au participat grupe de 15-20 de adolescenți, însoțiți de profesori. Reacțiile tuturor au fost peste așteptări: curiozitate, entuziasm și bucuria de a descoperi pentru prima dată învățarea prin joacă a unor domenii despre care știau foarte puține lucruri sau chiar nimic. „Am fost foarte surprins, la primul meu atelier cu elevi din Gherla, de implicarea lor. Am analizat împreună imagini, apoi am făcut fotografii și le-am editat, iar faptul că ei au fost atât de intuitivi și naturali, în tot procesul, m-a uimit efectiv. Fără nicio exagerare, în timpul atelierului mi-am dat seama că lucram deja cu niște posibili viitori fotografi” – Bogdan Botaș, doctorand UBB și membru Create.Act.Enjoy, trainer atelier de fotografie.  

Luna Creativă se va încheia în 26 noiembrie cu Întâlniri Creative, eveniment la care adolescenții de la cele 5 școli partenere vor putea discuta liber cu profesioniști din domenii creative, care fac meserii foarte interesante, însă mai puțin cunoscute. La fel ca și la edițiile precedente, Luna Creativă stimulează o dezbatere despre #adolescență prin afișele interactive răspândite prin Cluj și la școlile implicate în proiect. „Ce nu înțeleg adulții despre generația noastră?” sau „Cum ți-ai descrie adolescența printr-un titlu de carte, film, melodie” sunt câteva dintre felurile în care stimulăm discuțiile despre această perioadă frumoasă și dificilă prin care trecem cu toții.  Artiști vizuali s-au alăturat inițiativei pentru a ilustra adolescența cu imagini care să ne ajute să fim mai empatici, poate și nostalgici sau încurajați. Lucrările artiștilor și afișele interactive realizate de comunitate vor fi expuse în cadrul evenimentului Întâlniri Creative.

Luna Creativă este un proiect care promovează rolul educației non-formale în dezvoltarea abilităților de care au nevoie tinerii. Edițiile precedente au atras elevii cu alte teme de interes pentru ei: colaborarea elev-profesor, într-un mediu care să le stimuleze încrederea reciprocă și spontaneitatea, dezbaterea migrației din România pe înțelesul liceenilor sau legăturile dintre istoria personală a fiecăruia și istoria națională. La edițiile de până acum au participat la ateliere peste 500 de elevi și profesori din județul Cluj. Pe lângă programul anual Luna Creativă, palmaresul asociației Create.Act.Enjoy numără participări la festivaluri naționale și internaționale de teatru și film, precum și implementarea în spitale a celui mai amplu proiect de terapie prin artă din țară – Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, care în 2019 a avut loc în 6 spitale din Cluj-Napoca și 2 spitale din Alba-Iulia și Râmnicu Vâlcea.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Teatrale din România.

Stiri care te-ar putea interesa

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Tranzacţii cu bani falşi în Cluj şi Sălaj! Trei persoane au fost depistate de poliţişti

Gherleanul - Feb 17, 2020

La data de 14 februarie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Accident în Dej! Un şofer beat a intrat cu maşina în stâlp

Gherleanul - Feb 17, 2020

Noaptea trecută, în jurul orei 00.55 poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Dej au depistat un conducător auto de 33…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Un copil din Țaga a furat maşina părinţilor pentru a ajunge la Gherla! Minorul nu a oprit la semnalele poliţiştilor

Gherleanul - Feb 17, 2020

Polițiștii gherleni au depistat un minor în vârstă de 16 ani, din comuna Țaga, județul Cluj, în timp ce conducea…

Leave a Comment

Your email address will not be published.