Proiect de educație non-formală pentru tinerii din Aluniș, Dej și Mintiu Gherlii

Luna Creativă – proiect de educație non-formală pentru adolescenți realizat de ONG-ul Create.Act.Enjoy – le oferă elevilor din 5 sate sau orașe mici din județul Cluj șansa de a-și dezvolta abilități care le vor fi utile, mai ales dacă își vor continua studiile într-un oraș mare. Teatru & improvizație, economie, fotografie, gândire critică, film și educație civică sunt domeniile celor 20 de ateliere care le sunt oferite gratuit elevilor de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” din Gherla, Școala Gimnazială „George Barițiu” din Jucu de Sus, Școala Gimnazială Aluniș și Școala Gimnazială Mintiu Gherlii.

În fiecare an Clujul atrage mii de tineri care se alătură populației ca studenți sau chiar ca elevi de liceu. Pentru cei care au fost cândva astfel de tineri, veniți în cel mai efervescent oraș al Transilvaniei din sate sau orășele, amintirile din perioada de adaptare rămân mereu vii. Cei din echipa Create.Act.Enjoy fac parte din această categorie de clujeni – aceia veniți din localități unde viața socială și culturală e redusă la câteva activități anuale, iar oportunitățile de dezvoltare personală pentru adolescenți sunt rare. Luna Creativă din acest an se desfășoară până în 26 noiembrie și a fost creată special pentru adolescenții din medii unde accesul la cultură și educație non-formală este o provocare. Trainerii de ateliere sunt profesioniști cu experiență în lucrul cu grupe de adolescenți și fac parte din Create.Act.Enjoy sau din Asociația Forum Apulum, partener din Alba-Iulia, specializat pe activități civice.

Până acum s-au desfășurat 8 ateliere, la care au participat grupe de 15-20 de adolescenți, însoțiți de profesori. Reacțiile tuturor au fost peste așteptări: curiozitate, entuziasm și bucuria de a descoperi pentru prima dată învățarea prin joacă a unor domenii despre care știau foarte puține lucruri sau chiar nimic. „Am fost foarte surprins, la primul meu atelier cu elevi din Gherla, de implicarea lor. Am analizat împreună imagini, apoi am făcut fotografii și le-am editat, iar faptul că ei au fost atât de intuitivi și naturali, în tot procesul, m-a uimit efectiv. Fără nicio exagerare, în timpul atelierului mi-am dat seama că lucram deja cu niște posibili viitori fotografi” – Bogdan Botaș, doctorand UBB și membru Create.Act.Enjoy, trainer atelier de fotografie.  

Luna Creativă se va încheia în 26 noiembrie cu Întâlniri Creative, eveniment la care adolescenții de la cele 5 școli partenere vor putea discuta liber cu profesioniști din domenii creative, care fac meserii foarte interesante, însă mai puțin cunoscute. La fel ca și la edițiile precedente, Luna Creativă stimulează o dezbatere despre #adolescență prin afișele interactive răspândite prin Cluj și la școlile implicate în proiect. „Ce nu înțeleg adulții despre generația noastră?” sau „Cum ți-ai descrie adolescența printr-un titlu de carte, film, melodie” sunt câteva dintre felurile în care stimulăm discuțiile despre această perioadă frumoasă și dificilă prin care trecem cu toții.  Artiști vizuali s-au alăturat inițiativei pentru a ilustra adolescența cu imagini care să ne ajute să fim mai empatici, poate și nostalgici sau încurajați. Lucrările artiștilor și afișele interactive realizate de comunitate vor fi expuse în cadrul evenimentului Întâlniri Creative.

Luna Creativă este un proiect care promovează rolul educației non-formale în dezvoltarea abilităților de care au nevoie tinerii. Edițiile precedente au atras elevii cu alte teme de interes pentru ei: colaborarea elev-profesor, într-un mediu care să le stimuleze încrederea reciprocă și spontaneitatea, dezbaterea migrației din România pe înțelesul liceenilor sau legăturile dintre istoria personală a fiecăruia și istoria națională. La edițiile de până acum au participat la ateliere peste 500 de elevi și profesori din județul Cluj. Pe lângă programul anual Luna Creativă, palmaresul asociației Create.Act.Enjoy numără participări la festivaluri naționale și internaționale de teatru și film, precum și implementarea în spitale a celui mai amplu proiect de terapie prin artă din țară – Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, care în 2019 a avut loc în 6 spitale din Cluj-Napoca și 2 spitale din Alba-Iulia și Râmnicu Vâlcea.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Teatrale din România.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Caz şocant într-un magazin din Cluj! Vânzătoare atacată cu cuţitul

Gherleanul - Nov 18, 2019

Un bărbat mascat a atacat o femeie cu un cuţit, în această seară, într-un magazin din Cluj-Napoca. Acesta a încercat…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Accident cu două maşini la ieşire din Gherla! O femeie a fost rănită (FOTO)

Gherleanul - Nov 18, 2019

Un accident rutier a avut loc, în această seară, la ieşire din Gherla, în Băiţa. O femeie a fost rănită…

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Trafic de droguri la Cluj! Ce au descoperit oamenii legii

Gherleanul - Nov 17, 2019

Aproape 1 kilogram de canabis, peste 16.800 de lei, precum și alte bunuri, au fost ridicate de către polițiști de…

Leave a Comment

Your email address will not be published.