Proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene” a poposit la Țaga (FOTO)

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj derulează în toate centrele de comună din județ proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”.

În acest context, luni, 29 ianuarie, începând cu ora 12:30, la Școala Gimnazială Țaga a avut loc prima întâlnire din acest an din cadrul proiectului. Zeci de elevi din mai multe clase, alături de cadrele didactice și de directoarea școlii au luat parte, în sala de informatică a unității, la o activitate educativă în cadrul căreia au aflat mai multe despre cultura tradițională, rapsozi și despre activitatea CJCPCT Cluj.

În mijlocul elevilor s-au aflat cu acest prilej consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă al instituției clujene de cultură, Maria Marinela Istici și Grigore Sâmboan, dar și interpreta profesionistă de muzică populară, Mariana Morcan.

După ce le-au fost prezentate tinerilor câteva aspecte legate de activitatea Centrului, în special cea de cercetare pe teren, precum arhitectura populară, viaţa socială, portul, gospodăria ţărănească și obiceiuri, au fost proiectate secvențe din filmul documentar „Popas în Transilvania”.

Acesta film care a exemplificat aspectele prezentate a fost realizat de dr. Mircea Cîmpeanu, şeful serviciului Conservare Cultură Tradiţională, într-o activitate de cercetare în zona de Câmpie a județului Cluj. Totodată, elevii au vizionat și fragmente din cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului-concurs național de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, pentru a putea identifica probele dintr-o astfel de competiție.

De asemenea, copiilor le-au fost împărțite pliante în care este prezentată activitatea Centrului Culturii Tradiționale și acțiunile culturale viitoare la care ei pot să participe. În același timp, le-au fost prezentate rezultatele cercetării în teren realizate de specialiștii instituției, cărți de specialitate și albume foto.

Apoi, interpreta Mariana Morcan, angajată a Orchestrei „Cununa Transilvană” a Centrului, le-a vorbit tinerilor despre baladă și a interpretat Balada lui Horea și alte cântece cunoscute din zona Clujului. Activitatea de la Țaga s-a încheiat cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”,  la care au participat mai multe echipe de elevi.

Lansat în toamna anului 2017, proiectul „Zestrea tradițiilor clujene” își propune să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc și va continua în luna februarie, la școlile din Apahida, Sânnicoară și Dezmir.

Stiri care te-ar putea interesa

Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Accident în lanţ la intrare în Dej: două autocare, două autoturisme şi o autoutilitară (VIDEO)

Adrian Loghin - May 26, 2018

Un accident de circulaţie a avut loc, în această după-amiază, în zona gării din Dej. În evenimentul rutier au fost…

Divertisment
shares0 views
Divertisment
shares0 views

A început TIFF | Proiecţie în aer liber pe un ecran impresionant

Adrian Loghin - May 26, 2018

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a început, vineri seara, cu proiecția sold out a controversatului…

Actualitate, National
shares0 views
Actualitate, National
shares0 views

Cazul care a şocat un sat din Bistriţa! Un bărbat a fost ucis, tranșat și aruncat într-un pârâu

Adrian Loghin - May 25, 2018

Crimă odioasă într-o comună din Bistrița. Bistriteanul.ro informează că o crimă oribilă a avut loc în comuna Zagra din Bistrița-Năsăud. Totul s-a petrecut în…