Romania asteapta raportul ONU ca sa decida cum va actiona in Siria

Romania nu va interveni in razboiul civil din Siria, “decat daca ne-o cer partenerii NATO”. Aceasta a fost declaratia presedintelui Traian Basescu in fata celor 200 de diplomati cu care s-a intalnit marti la Cotroceni.

Presedintele a mai spus ca Romania nu are date certe cu privire la folosirea gazelor toxice de lupta in Siria si ca nu ne vom pronunta pana cand nu va exista o pozitie certa a ONU.

Speranta noastra este ca in Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentala. Am convingerea ca un rezultat negativ pentru statul sirian in raportul expertilor ONU va genera interventie militara de dimensiuni suficiente pentru indepartarea regimului. De aceea, vreau sa fim extrem de precauti ca in momentul in care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica si o vom lua, dar pana atunci recomand prudenta”, a afirmat Basescu, la intalnirea cu ambasadorii romani de la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca prudenta adoptata de Romania are o limita si nu va avea rezerve daca i se va cere o solidarizare cu aliatii sai indiferent ca vine in urma unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, a NATO sau “la nivelul statelor occidentale”.

Intr-un asemenea tablou, cred ca Romania trebuie sa ramana consecventa. Sigur ca vedem declaratii legate de un stat sau altul, de intamplari pe teritoriul unui stat sau altul, abordari mai mult sau mai putin indreptate spre abordari militare, dar pentru Romania esenta este, in opinia mea, consecventa si prudenta. Sigur, prudenta noastra are o limita, si anume aceea in care daca ni s-ar cere sa ne solidarizam cu aliatii nostri. O vom face fara rezerve. Dar pana cand acest lucru se intampla, optiunea mea este pentru prudenta si pentru mentinerea liniilor de politica externa pe care le-am avut pana acum(…).

Prudenta nu poate merge insa pana la a nu fi solidari cu aliatii nostri daca la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliatii nostri, dar nu cred ca trebuie sa ne situam pe pozitia de campioni intr-o directie sau alta pentru ca nu avem informatii“, a afirmat Basescu.

De asemenea, el a aratat ca exista analize privind folosirea gazelor chimice de lupta in Siria, insa nu sunt inca “certitudini”.

Imediat ce vom avea o pozitie a expertilor ONU, Romania se va pronunta, dar pana atunci avem doar informatii neconfirmate“, a afirmat Basescu.

Totodata, el a aratat ca tara noastra exclude orice fel de relatii cu un stat care a utilizat gaze toxice de lupta, insa prudenta in cazul Siriei este legata de faptul ca inca sunt aproximativ 10.000 de cetateni romani aflati pe teritoriul acestui stat, iar pana in prezent nu s-au inregistrat victime in randul acestora.

Sigur ca excludem posibilitatea sa avem vreun fel de relatii cu un stat care ar fi utilizat gaze toxice de lupta. Indiferent care ar fi acesta. Dar pana atunci pozitia mea este legata de prudenta. Prudenta pentru ca daca vorbim de Siria, avem cetateni romani care pana acum, desi traiesc pe teritoriul unui stat care este in razboi civil de doi ani, cetatenii romani nu au fost victime ale acestui conflict civil si sper sa gasim solutii sa nu fie nici in continuare“, a mai spus Basescu.

Fortele armate americane sunt “pregatite” pentru o actiune militara in Siria, in cazul in care presedintele Barack Obama o aproba, a declarat marti pentru BBC secretarul Apararii Chuck Hagel, acuzand Damascul ca a “folosit arme chimice”.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca este important ca investigatia misiunii ONU privind folosirea de arme chimice in Siria sa fie finalizata cat mai rapid si fara impedimente, iar in asteptarea rezultatelor acestora Romania se va consulta cu partenerii europeni si euroatlantici, scrie stirileprotv.ro

Stiri care te-ar putea interesa

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Ce se mai fură la Cluj: şerpi şi şopârle din vivariul unei universităţii

Gherleanul - Feb 16, 2020

La data de 15 februarie, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca – Biroul pentru Centrul Universitar au reţinut pentru 24…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Accident în Dej! Patru persoane au fost rănite după ce o maşină a intrat într-un stâlp (FOTO)

Gherleanul - Feb 14, 2020

Un accident rutier a avut loc, în această seară, pe strada 1 Mai din Dej. Patru persoane au fost rănite,…

Stiri din Judet
shares0 views
Stiri din Judet
shares0 views

Poliţiştii gherleni au prins un tânăr din Iclod care a furat câteva zeci de mii de lei din casa unui bărbat

Gherleanul - Feb 14, 2020

Polițiștii din Gherla, Secția 7 Poliție Rurală, au identificat și reținut pentru 24 de ore un tânăr în vârstă de…

Leave a Comment

Your email address will not be published.