Schimb de experiență istoric între elevii și cadrele didactice din Gherla și Aba

O delegație numeroasă formată din elevi și cadre didactice din toate instituțiile școlare din Gherla, în număr de 8 (Liceul Teoretic ,,Ana Ipătescu” , Liceul Teoretic ,,Petru Maior” , Liceul Teoretic ,,Kemény Zsigmond” , Liceul Tehnologic Gherla, Școala Gimnazială Numărul 1,  Grădinița cu P.P. ,,Căsuța Fermecată” ,  Grădinița ,, Arici Pogonici ” și  Grădinița cu P.P. ,,Veseliei” Gherla) au realizat  un schimb de experiență profesională  cu colegii lor din localitatea ABA, Ungaria, oraș înfrățit,  în perioada 27-30 septembrie 2019. Împreună au  participat la conferința și simpozionul organizat de Primăria și școlile din Aba, unde au prezentat lucrări și specialiști de renume din Budapesta.

Această întâlnire a reprezentanților instituțiilor de învățământ din Gherla și Aba, este prima activitate cuprinsă în  cadrul Proiectului Educațional Internațional ,,Inovație în educație”Ediția I, proiect avizat și de Inspectoratului Școlar Județean Cluj, și prima întâlnire de asemenea amploare în istoria orașelor.

Activitatea comună a participanților din cele două orașe înfrățite de mai bine de 20 de ani s-a bucurat de un imens succes, s-au legat prietenii atât între cadrele didactice din orașe diferite, cât și între cadrele didactice din toate instituțiile școlare din Gherla, prietenie pe care dorim s-o mentinem cât mai mult posibil.

Deplasarea la Simpozionul Educațional Internațional al Orașelor Înfrățite ,,Europa întinerind” a fost posibilă datorită sprijinului financiar al Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Gherla, care a asigurat transportul și o mare parte a traducerii lucrărilor de specialitate, cu acordul și susținerea d-lui primar Neselean Ioan, dar și al Primăriei Aba, care a asigurat toate costurile aferente șederii noastre,  prin implicarea directă în organizarea evenimentelor desfășurate a d-lui primar Kossa Lajos.

Succesul acestui simpozion se datorează excepționalei organizări a d-nei Csaba Beatrix, coordonatorul proiectului din partea părții maghiare, expert în redactarea proiectelor cu finanțare europeană, echipei de organizare din Gherla (cadrele didactice manageri ai  proiectului:   Ielcean Claudia, Buta Corina, Hideg Magdi, Luckacs Erdei Ibolya),  directorilor instituțiilor școlare din ambele localități care au participat direct sau prin reprezentanți (din Gherla, profesorii:  Ielcean Radu Ioan, Forț Cosmina, Timșa Ildiko, Mureșan Doina, Pop Liliana,  Danko Aurelia, Șimonca Valeria, Chiorean Măriuca, iar  din ABA, directorii Fábián Judit, Csapó Laura, Tömör Zsuzsanna și Szilasy György), și nu în ultimul rând tuturor participanților, 23 de cadre didactice din toate cele 8 instituții de învățământ din Gherla, 13 elevi din cele 4 licee, 2 consilieri locali,  grup organizat și coordonat de domnul consilier local Kasza Tamás.

Multumim și echipelor de organizare din Gherla, care au luat parte la procesul de organizare în perioada 2018 noiembrie – 2019 august, compuse din cadrele didactice: Claudia Ielcean, Hideg Magda și Monoșes Cosmina, funcționarilor publici Zsoldos Cozmin și Kis Attila.

Multumim colegilor profesori  maghiari, care au contribuit la succesul acestui eveniment prin munca lor de translator: Bentia Annamária, Felszegi Melinda, Kupa Clara, Rigó Ildikó si Sípos Erzsébet.

Evenimentele științifice și practice-aplicative organizate s-au bucurat de un real succes, atât la secțiunile pentru cadrele didactice, cât și la secțiunile dedicate elevilor.

Considerăm că astfel am atins obiectivul general al proiectului și au fost realizate mult mai multe obiective decât au fost planifícate: participanții au format o familie profesionistă educativă la nivelul municipiului Gherla, unindu-se în realizarea unui scop común, și anume oferirea unei educații de calitate, în perspectiv comunicării  interculturale,  pentru integrarea cu succes în viață a tinerilor din municipiul nostru, convinși fiind că ,,în unire stă puterea”.

Următoarea întâlnire, care sperăm  să se bucure de același succes, va avea loc la Gherla, în  luna noiembrie 2019, când vom aștepta cu aceeași primire călduroasă delegația de cadre didactice, elevi și reprezentanți ai instituțiilor locale  din  Aba, la al doilea simpozion  educațional  ,,Înovație în educație”.

La această întâlnire invităm să se înscrie toți colegii doritori să ne sprijine și să se bucure împreună cu noi de experiențe profesionale inedite, informații suplimentare primind fiecare în instituția școlară de care aparține.

,,Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea!” Nelson Mandela

Articol redactat de Ielcean Claudia, Kasza Tamás  și Buta Corina

 

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views
Actualitate, Politic-administrativ
shares0 views

Au demarat lucrările de asfaltare pe drumul județean 161J Roșieni – Geaca (FOTO)

Admin - Jul 23, 2021

Consiliul Județean Cluj a demarat lucrările de asfaltare pe drumul județean 161J Roșieni – Geaca. Anterior acestei operațiuni a fost…

Actualitate, Social
shares0 views
Actualitate, Social
shares0 views

Bobâlna își face brand de comună

Admin - Jul 23, 2021

Din dorința de a dezvolta spiritul antreprenorial din mediul rural, membrii din Cluj ai Romanian Business Leaders (RBL) au pus…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Accident rutier grav în Jucu! O femeie a murit după impactul dintre o maşină şi un TIR (FOTO)

Admin - Jul 22, 2021

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul este întrerupt temporar pe DN 1C Cluj-Napoca – Gherla,…