Teatru. Premieră “O noapte furtunoasă” de mare succes la Satu Mare cu actor gherlean pe scenă

Ziua de 1 aprile nu a fost o păcăleală pentru amatorii Thaliei din municipiul  Satu Mare.

Teatrul de Nord a oferit o surpriză plăcută spectatorilor, prezentând în premieră spectacolul „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale.

O sală arhiplină (nu puteai lăsa un ac jos, atâta lume s-a înghesuit să vadă moderna montare muzicală a  piesei caragialiene) a asistat la premieră. Moment important în viaţa cotidiană a acestei trupe talentate şi ambiţioase, unde se pune un mare accent pe calitate şi modernism.

Regizorul Andrei Mihalache ne-a oferit din nou (de fapt aşa procedează mereu, şi nu numai în cazul spectacolelor oferite copiilor) un exemplu grăitor al profesionalismului său.  Consecvent în ideea domniei sale de a oferi ceva nou, inedit publicului, a reuşit să pună în scenă o piesă caragialiană ce va rămâne mult timp în inimile sutelor de prieteni ai teatrului sătmărean (la premieră au asistat şi mulţi oaspeţi din Cluj-Napoca sau Baia Mare), care au onorat evenimentul.  Cu toţii cunoaştem umorul marelui nostru dramaturg, dar în viziunea regizorală  al maestrului Andrei Mihalache (mulţi ani a lucrat şi cu colectivul Teatrului Municipal Turda) am avut ocazia să admirăm (da, asta este cuvântul potrivit) a montare superbă, cu multe piese muzicale şi cu  o coregrafie pe măsura textului, pregătită şi coordonată de Gabriela Tănase.

Dacă tot am amintit autorul coregrafiei, să mai adăugăm scenografia semnată de Alexandru Radu şi muzica compusă de Dorin Griguţă. Iar distribuţia s-a dovedit deosebit de reuşită. Degeaba, regizorul Andrei Mihalache la orice montare scenică ştie să-şi aleagă oamenii. Asta  făcut şi de această dată. În rolul lui Jupân Dumitrache Romul Moruţan  a trecut în r

evistă una din cele mai reuşite evoluţii de când lucrează la teatrul din nordul ţării, la fel şi fostul turdean, Stelian Roşian (Nae Ipingescu). Veta şi Ziţa interpretate magistral de Alina Negrău, respectiv de clujeanca Dorina Nemeş s-au încadrat perfect în umorul caragialian, la fel şi celelalte două actriţe Carmen Frăţilă şi Yvette Princz (La Union).

În rolul lui Chiriac Sorin Oros s-a dovedit încă odată deosebit de inspirat şi cu un joc actoricesc de mare experienţă (şi el fost turdean).

Gherleanul Szekely Tibor a fost un Spiridon pe măsura talentului său şi putem aprecia că a fost cel mai reuşit moment al său pe scena sătmăreană în ultimii zece ani de când s-a angajat acolo. Au mai rămas Andrei Stan (Rică Venturiano) şi Sergiu Tăbăcaru (Ghiţă Ţircădău), două personaje care au bifat încă două roluri de mare succes. Mai a amintim „recitalul muzical” asigurat tot de un clujean,  Adonis Tanţa, el aducând un suflu proaspăt în harnicul  colectiv artistic din Satu Mare.

Ce mai putem adăuga, am văzut şi  am trăit la faţa locului un moment mai deosebit. La sfârşitul reprezentaţiei cu piesa „O noapte furtunoasă” publicul efectiv nu a vrut să părăseasca sala arhiplină. Chiar am cronometrat, timp de zece minute aplauzele şi ovaţiile spectatorilor au pus capăt unei premiere ce în mod sigur va avea viaţă lungă.Este un punct de reper în activitatea acestui colectiv bine închegat şi capabil de performanţe tot mai mari.

Jos cu pălăria faţă de membrii secţiei române a Tatrului de Nord Satu Mare, care de 1 aprilie ne-a oferit un cadou pe cât de frumos, pe atât de plăcut.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Divertisment
shares0 views
Actualitate, Divertisment
shares0 views

Benficii după UNTOLD 2022: Peste 60 de milioane de euro rămân în Cluj

Admin - Aug 12, 2022

Cea de-a șaptea ediție UNTOLD a fost una cu adevărat memorabilă, atât pentru fani și pentru artiști, cât și pentru…

Actualitate, Divertisment
shares0 views
Actualitate, Divertisment
shares0 views

Direcţia 5, Angela Rusu, Aurel Tămaş la festivalul Armenopolis de la Gherla

Admin - Aug 11, 2022

Direcţia 5, Angela Rusu, Aurel Tămaş, Ad Libitum Voices vor susţine concerte la festivalul Armenopolis de la Gherla. Evenimentul va…

Actualitate, Social
shares0 views
Actualitate, Social
shares0 views

Pelerinajul de la Nicula

Admin - Aug 10, 2022

Tradiționalul pelerinaj de la Nicula, care va avea loc cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii din deal, se…