Teatru. Premieră “O noapte furtunoasă” de mare succes la Satu Mare cu actor gherlean pe scenă

Ziua de 1 aprile nu a fost o păcăleală pentru amatorii Thaliei din municipiul  Satu Mare.

Teatrul de Nord a oferit o surpriză plăcută spectatorilor, prezentând în premieră spectacolul „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale.

O sală arhiplină (nu puteai lăsa un ac jos, atâta lume s-a înghesuit să vadă moderna montare muzicală a  piesei caragialiene) a asistat la premieră. Moment important în viaţa cotidiană a acestei trupe talentate şi ambiţioase, unde se pune un mare accent pe calitate şi modernism.

Regizorul Andrei Mihalache ne-a oferit din nou (de fapt aşa procedează mereu, şi nu numai în cazul spectacolelor oferite copiilor) un exemplu grăitor al profesionalismului său.  Consecvent în ideea domniei sale de a oferi ceva nou, inedit publicului, a reuşit să pună în scenă o piesă caragialiană ce va rămâne mult timp în inimile sutelor de prieteni ai teatrului sătmărean (la premieră au asistat şi mulţi oaspeţi din Cluj-Napoca sau Baia Mare), care au onorat evenimentul.  Cu toţii cunoaştem umorul marelui nostru dramaturg, dar în viziunea regizorală  al maestrului Andrei Mihalache (mulţi ani a lucrat şi cu colectivul Teatrului Municipal Turda) am avut ocazia să admirăm (da, asta este cuvântul potrivit) a montare superbă, cu multe piese muzicale şi cu  o coregrafie pe măsura textului, pregătită şi coordonată de Gabriela Tănase.

Dacă tot am amintit autorul coregrafiei, să mai adăugăm scenografia semnată de Alexandru Radu şi muzica compusă de Dorin Griguţă. Iar distribuţia s-a dovedit deosebit de reuşită. Degeaba, regizorul Andrei Mihalache la orice montare scenică ştie să-şi aleagă oamenii. Asta  făcut şi de această dată. În rolul lui Jupân Dumitrache Romul Moruţan  a trecut în r

evistă una din cele mai reuşite evoluţii de când lucrează la teatrul din nordul ţării, la fel şi fostul turdean, Stelian Roşian (Nae Ipingescu). Veta şi Ziţa interpretate magistral de Alina Negrău, respectiv de clujeanca Dorina Nemeş s-au încadrat perfect în umorul caragialian, la fel şi celelalte două actriţe Carmen Frăţilă şi Yvette Princz (La Union).

În rolul lui Chiriac Sorin Oros s-a dovedit încă odată deosebit de inspirat şi cu un joc actoricesc de mare experienţă (şi el fost turdean).

Gherleanul Szekely Tibor a fost un Spiridon pe măsura talentului său şi putem aprecia că a fost cel mai reuşit moment al său pe scena sătmăreană în ultimii zece ani de când s-a angajat acolo. Au mai rămas Andrei Stan (Rică Venturiano) şi Sergiu Tăbăcaru (Ghiţă Ţircădău), două personaje care au bifat încă două roluri de mare succes. Mai a amintim „recitalul muzical” asigurat tot de un clujean,  Adonis Tanţa, el aducând un suflu proaspăt în harnicul  colectiv artistic din Satu Mare.

Ce mai putem adăuga, am văzut şi  am trăit la faţa locului un moment mai deosebit. La sfârşitul reprezentaţiei cu piesa „O noapte furtunoasă” publicul efectiv nu a vrut să părăseasca sala arhiplină. Chiar am cronometrat, timp de zece minute aplauzele şi ovaţiile spectatorilor au pus capăt unei premiere ce în mod sigur va avea viaţă lungă.Este un punct de reper în activitatea acestui colectiv bine închegat şi capabil de performanţe tot mai mari.

Jos cu pălăria faţă de membrii secţiei române a Tatrului de Nord Satu Mare, care de 1 aprilie ne-a oferit un cadou pe cât de frumos, pe atât de plăcut.

 

Szekely Csaba

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Femeie din Dej încarcerată la Penitenciarul Gherla! A fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru furt

Admin - May 28, 2020

Poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Dej, au identificat ieri o femeie de 37 de ani, din…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

FOTO | Incendiu uriaş la un depozit din Răscruci! Clădirea a fost distrusă în totalitate

Gherleanul - Mar 30, 2020

Intervenție pentru stingerea unui incendiu de mare amploare la un depozit de semințe din localitatea Răscruci. Alarma a fost dată…

Acasa, Eveniment
shares0 views
Acasa, Eveniment
shares0 views

FOTO | Tragedie în Dej! Un bărbat a murit într-un incendiu de vegetație

Gherleanul - Mar 29, 2020

Pompierii au fost alertați în această după-amiază să stingă o ardere de vegetație uscată scăpată de sub control, unde au…