Tudorel Toader cere revocarea procurorului general al României, Augustin Lazăr

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, cere revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României.

Tudorel Toader consideră că actele și faptele prezentate în raportul de evaluare sunt de netolerat într-un stat de drept şi contravin obligațiilor constituționale și legale.

Principalele declaraţii ale lui Tudorel Toader:

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat Raportul de evaluare a activității manageriale a procurorului general, Augustin Lazăr.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr are 63 de pagini, raportul fiind structurat pe cinci capitole, dintre care ultimul conține propunerile.

”Raportul e structurat pe 5 capitole. Prima se referă la baza juridică, temeiul legal, a doua la premisele lui, a treia – evaluarea în sine, a patra – concluzii și ultima – propuneri.

Raportul are 63 de pagini.

Temeiul legal pentru redactarea acestui raport se întemeiază pe articolul 132 din Constituție. Am avut în vedere organizarea eficientă a activității, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităților, apitutdinile manageriale.

Cred că faptele reținute în sarcina lui Kovesi pot fi imputate și lui Lazăr, care are obligația de a corecta activitatea șefului DNA. A luat act de abaterile DNA, dar nu a luat nicio măsură.

Pe 18 septembrie cel evaluat ia cunoștință despre evaluările care vor fi făcute pe seama lui.

Nu înțelegem de ce dosarul a fost transmis fără evaluare, iar Iohannis a semnat decretul fără această evaluare. Nu credem că are fapt această numire cu unul dintre documentele din dosar, în care apare o clasare a unui dosar al președintelui Iohannis.

Convingerea mea, a făcut aceste afirmații și a lansat această idee pentru a îngreuna procedura de evaluare a procurorului șef DNA.

Procurorul general, eram la CSM și procurorul general contesta legalitatea evaluării procurorului șef al DNA. El invoca un regulament al CSM, dar întotdeauna legea bate regulamentul. Întrebarea era, oare de ce procurorul general se împotrivea evaluării procurorului șef al DNA. Eu cred că încerca să preîntâmpine o evaluare a domniei sale. De ce spun asta? Pentru faptul că procedând la evaluarea domniei sale ne punem cel puțin 2 semne de întrebare: primul se referă chiar la legalitatea numirii domniei sale în această funcție. În 17 februarie 2016 Ministerul Justiției demara procedura de desemnare a unui procuror general. În 15 martie 2016 se înregistrează la Ministerul Justiției candidatura domnului Lazăr. În 21 aprilie 2016 CSM îl valida, iar pe 28 aprilie 2016, președintele semna decretul. Venind în zilele noastre și ce constatăm: în dosarul de candidatură nu găsim nicăieri un document cu calificativul foarte bine, ceea ce înseamnă că lipsea o parte din dosar.

Am trimis la CSM să ne pună la dispoziție raporturile de evaluare ale domnului Augustin Lazăr din anii 2013-2014. Mi s-a răspuns că evaluarea a fost făcută după momentul depunerii candidaturii. Pe 28 aprilie președintele a semnat decretul, deși în dosar nu exista acel raport de evaluare. Din documente rezultă că ministrul Justiției de la acea dată a făcut propunerea fără respectarea condițiilor de candidatură.

Din documentele depuse, nu putem trage concluzia clară de ce ministrul Justiției a trimis această propunere și nici de ce președintele a semnat decretul.

Nu putem ști dacă există o legătură între o clasare dictată de procurorul Augustin Lazăr într-un dosar al președintelui Iohannis și momentul în care s-a semnat decretul de numire în funcție”, a declarat Tudorel Toader.

Temeiul legal pentru redactarea acestui raport se întemeiază pe articolul 132 din Constituție. Am avut în vedere organizarea eficientă a activității, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităților, apitutdinile manageriale.

Textul de lege. Aș vrea să vă citez un discurs al procurorului general. ”Noi, instituția de azi, vom fi esența Ministerului Public de mâine, care va avea același rol, aceeași misiune, dar în condițiile concrete ale mileniului 3. Vom transmite făclia primită de la generațiile anterioare.”. Sigur, vom vedea în ce măsură e ilustrată această afirmație a procurorului.

Partea a doua se referă la etapele instituționale premegătoare evaluării. Din 2017 am constatat evoluții în activitatea procurorului general și am considerat declanșarea procedurii de evaluare.”, a spus Tudorel Toader.

În luna august, ministrul Justiției anunța că declanșează procedura de evaluare a activităţii manageriale a lui Augustin Lazăr, în contextul protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informații (SRI). Mai exact, după scandalul publicării protocolului încheiat în 2016 între Parchetul General și Serviciul Român de Informații, act semnat de Augustin Lazăr. În replică, procurorul general a precizat, la acea vreme, că întreaga colaborare PG-SRI a fost efectuată în cadrul legii şi că tema protocoalelor este, de fapt, una falsă. Augustin Lazăr a mai subliniat că de existenţa acestor protocoale se ştia de multă vreme, iar ministrul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii au primit documentele pentru a se demonstra că Ministerul Public nu are nimic de ascuns.

Tudorel Toader, susține, în raportul de evaluare a lui Augustin Lazăr, că procurorul general al României nu a corectat abaterile DNA, ci le-a aprobat prin declarații publice, menționând că neregulile depistate la DNA de care a fost acuzata Laura Codruța Kovesi îi sunt imputabile și lui Lazăr.

“Faptele retinute in sarcina sefului DNA sunt in egala masura imputabile procurorului general, cel care e ierahic superior care avea si are obligatia, competenta de a coordona, verifica, corecta eventuale abateri, greseli. Sunt enumerate foarte multe situatii in care procurorul general a luat act, cu siguranta, de abateri in activitatea DNA, dar nu a luat nicio masura, nu a facut nimic. Nu numai ca n-a luat nicio masura, dar prin declaratii publice a aprobat activitate desfasurata la DNA”, a declarat Tudorel Toader.

”Al patrulea punct. Ignorarea situațiilor de criză, a încercat acreditatea altor situții decât cea rezultată din realitate. Multe cauze sunt soluționate după împlinirea termenului de prescripție, fapte care, în opinia mea, sunt deosebit de grave, oricât am clama complexiateta sau volumul de muncă și dificultatea soluționării în termenul legal. Procurorul general nu a avut vreo intervenție să vadă cuazele la conflictele de natură constituțională ale DNA.

În al cincilea punct. Inspecția Judiciară a întocmit un raport privind activitatea managerială a DNA. Raportul a ajuns la secția procurori de la CSM. Ce face secția de procurori? Cu majoritate de voturi îl aprobă, dar după ce extrage pasaje din raport. IJ a făcut plângere la Curtea de Apoel care a spus că e inadmisibil așa ceva. Ce ne spune procurorul general despre acest raport? Să avem încredere în secția de procurori că va da o soluție corectă și că statul de drept se consolidează.

Al șaselea punct. Am reținut acuzații fără precedent formulate de procurorul general la adresa autorităților statului, la adresa puterii legislative și executive. ”

”Mesaje publice fără obligația de rezervă impusă magistraților. Nu voi dezvolta, dar voi cita doar sintagma foarte utilizată ”Inculpați de rang înalt”. Fără a intra pe fond, aș vrea să vă spun că un alt înalt demnitar a fost sanționat de CNCD pentru folosirea de ”inculpat”. Procurorul genera al plusat și le-a spus ”inculpați de rang înalt”.

Există legislație care pedepsește inclusiv penal faptul că îi amintești cuiva că a fost cânva pedepsit penal.

Abdicarea de la garanții constituționale, a prezumției de nevinovăție.”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader susține că Augustin Lazăr nu a respectat deciziile CCR și chiar a încurajat la nerespectarea acestora de către alți procurori.

sursa: realitatea.net

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Social-cultură
shares0 views
Actualitate, Social-cultură
shares0 views

Prima etapă a Proiectului de educaţie rutieră „Be cool”

Gherleanul - Apr 19, 2019

La data de 18 aprilie, prima etapă a Proiectului de educaţie rutieră „Be cool”, a ajuns la final. Polițiști, piloți…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

(VIDEO CAMERE SUPRAVEGHERE) Jaf armat într-o sală de jocuri din Cluj

Gherleanul - Apr 18, 2019

 Cu feţele acoperite şi înarmaţi cu un cuţit şi un pistol, doi bărbaţi ar fi reuşit să sustragă 7.000 de…

Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Eveniment, Stiri din Judet
shares0 views

Accident neobişnuit: pieton lovit de o căruţă (FOTO)

Gherleanul - Apr 18, 2019

Un accident puţin mai obişnuit a avut loc, în această după-masă, pe strada Oaşului din Cluj-Napoca. Un bărbat de 72…

Leave a Comment

Your email address will not be published.