Ziua Veteranilor a fost marcată şi la Dej. Manifestări la mormântul Maiorului post-mortem Unguraş Vasile (FOTO)

Conform Legii 150 / 2014, în data de 11 noiembrie s-a instituit Ziua Veteranilor pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi  familiilor acestora. Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă datorită a două evenimente simbolice:

  • La 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a intrat în vigoare armistiţiul între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se pune capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile marii noastre Uniri de la 1 Decembrie 1918;
  • Pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogoroşi, primul militar român decedat în TO din Afganistan.

În Garnizoana Dej, manifestările dedicate acestei sărbători, s-au desfăşurat în data de 11 noiembrie, începând cu orele 10.00, la mormântul Maiorului post-mortem Unguraş Vasile, din Cimitirul Mulatău, unde a avut loc un ceremonial militar-religios, Te-Deum şi depuneri de coroane şi jerbe de flori. La eveniment au participat Primarul municipiului Dej, comandanţii unităţilor militare din garnizoană şi numeroase cadre militare.

Maiorul (pm) Vasile – Iuliu Unguraş, 32 de ani, a căzut la datorie în Afganistan, la 7 aprilie 2009. Maiorul (pm) Unguraş conducea o misiune de patrulare formată din patru autovehicule HMMWV, din cadrul Batalionului 2 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar – Kabul. La 20 km nord – est de Qalat, unul din autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi.

Născut la 27 ianuarie 1977, în localitatea Dej, judeţul Cluj, căpitanul Unguraş    absolvise Liceul Militar „Mihai Viteazu”, Alba Iulia absolvit în 1997 şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu în 2001. Era încadrat la Batalionul 265 Poliţie Militară pe funcţia de comandant pluton.

În Afganistan acţiona alături de colegii din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal. Se afla la a doua misiune într-un teatru de operaţii, prima misiune fiind în Irak, în 2006. Era căsătorit şi avea fetiţe gemene, Iuliana şi Doina, în vârstă de doi ani.

Pentru curajul, devotamentul şi respectarea jurământului de a-şi apăra ţara cu preţul vieţii, a fost avansat de către ministrul apărării naţionale la gradul de maior post-mortem şi a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Pentru servicii excepţionale în calitate de comandant al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), Guvernul SUA l-a decorat post-mortem pe Vasile – Iuliu Unguraş cu „US Bronze Star Medal”.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Social-cultură
shares0 views
Actualitate, Social-cultură
shares0 views

Se întâmplă la Cluj! Aplicaţia mobilă care combate risipa alimentară şi procură hrană pentru săraci

Adrian Loghin - Mar 21, 2018

Risipa alimentară este o realitate demonstrată de cifre şi experimentată de fiecare persoană în parte. Un raport al Uniunii Europene…

National
shares0 views
National
shares0 views

Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege care prevede ca deținuții care stau în condiții necorespunzătoare să primească bani

Adrian Loghin - Mar 21, 2018

Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege care prevede conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât un deţinut…

Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views
Actualitate, Stiri din Judet
shares0 views

Proiectil neexplodat găsit de un bistriţean în şanţul de lângă casă (FOTO)

Adrian Loghin - Mar 21, 2018

Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Bistrița – Năsăud a fost solicitat să intervinăpe raza localității Rusu Bîrgăului, în zona ”La arini”, pentru…