„REEDUCAREA CONTINUĂ” – Noaptea Muzeelor la Memorialul Gherla

După un an în care întâlnirile cu publicul au fost înlocuite de evenimente online, Noaptea Muzeelor se întoarce sâmbătă, 12 iunie, în Europa, și implicit, în Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Memorialul Gherla găzduiește cu acest prilej spectacolul trio-ului Torsan/Dan/Balan, „Reeducarea continuă”, un mix multimedia de muzică și soundscape, vizual, sculptură și pasaje de poezie care evocă memoria Gulagului românesc.

Spectacolul este prefațat de o întâlnire cu istoricul Alexandru Groza, directorul Muzeului Ororilor Comunismului, care va vorbi despre „Represiune și control în regimul comunist”. Accesul publicului este gratuit, între orele 19.30 și 22.00.

Asociația Memorialul Gherla este, la doar câțiva ani de la înființare, un catalizator de anvergură națională al unor proiecte legate de cercetare, educație, popularizare a istoriei concentraționare, așa cum s-a manifestat în timpul regimului comunist instalat în România postbelică.

Chiar asocierea Memorialului Gherla cu „ritualul” european din Noaptea Muzeelor este, de câțiva ani, un experiment autohton în căutarea unor perspective alternative de reflecție asupra istoriei comunismului. Publicul Memorialului Gherla s-a întâlnit și în noiembrie trecut cu Torsan/Dan/Bălan la spectacolul „Recviem la înmormantarea unui munte”, la o versiune de toamnă a Nopții Muzeelor, care a îngăduit o clipă de normalitate într-un an altfel mumificat de consecințele pandemiei.

Date biografice despre oaspeții Memorialului Gherla:

Istoricul Alexandru Groza a fost numit manager interimar al Muzeului Ororilor Comunismului din România, înființat de guvern în decembrie 2020. Muzeul Ororilor Comunismului își propune să devină un spațiu al memoriei victimelor represiunii comuniste și să păstreze vie amintirea suferinței lor prin următoarele două linii principale de acțiune: crearea de bază patrimonială și asigurarea de centre de documentare în parteneriat cu institutele de cercetare. Principalele activități vor viza un efort susținut de consolidare a unei borne culturale și instituționale prin intermediul expozițiilor, evenimentelor, conferințelor, experiențelor imersive și mai ales a dezbaterii publice în vederea construirii unei imagini clare și obiective asupra traumelor suferite de către români în perioada 1945-1989.

Andrei Bălan: sculptor, muzician, arhitect

Numele spectacolului de sâmbătă seara se regăsește parțial într-unul din proiectele sale anterioare: „Fenomenul Pitești – Reeducarea continuă”. A continuat proiectul Binom+1, cunoscut și el vizitatorilor Memorialului Gherla, unde a fost găzduit în ultimul an, cu noile intenții semnate… Asociația S.E.M.N.

Combină sculptura cu texturile sonore de chitară.

Dan Adrian Ionescu: arhitect, artist vizual, asistent universitar

Realizează videoproiecții și videomapping pentru numeroase spectacole de teatru și dans contemporan, scenografie și instalații audio/video

Călin Torsan: scriitor, poet, muzician,

Lecturi publice într-o sumedenie de locuri din țară și ici-colo, în Europa.

Pasionat al instrumentelor de suflat (saxofon, clarinet, fluiere, caval, bigpipe etc.) Activează în mai multe proiecte muzicale: Domnișoara Pogany, Multumult, T.D.B. etc.

Concept artistic:

Sculptura – visual, comemorativ, portret, static, palpabil;

Video/mapping – visual, limbaj new media, accesibil publicului tânar, dinamic,  incursiune – „arhiva în prezent”;

Sunet/soundscape – auditiv, stare, tensiune, atmosferă;

Performance – psihologic, palpabil, efemer, interactiv;

Poezie – auditiv, original, istorie, emoție;

Spectacol: Reeducarea continuă.

Data: 12 iunie 2021, orele 19.30-22.00.

Gazda: Memorialul Gherla, str. Cărămizii 2A, Gherla, jud. Cluj.

Stiri care te-ar putea interesa

Actualitate, Sport
shares0 views
Actualitate, Sport
shares0 views

Alexandra Văidăhăzan a câştigat pentru a doua oară competiţia sportivă Miss Universe

Admin - Sep 27, 2021

Sportiva Alexandra Văidăhăzan din Gherla a câştigat, weekend-ul trecut, pentru a doua oară titlul de Miss Universe. Competiţia s-a desfăşurat…

Actualitate, Eveniment
shares0 views
Actualitate, Eveniment
shares0 views

Acţiuni ale poliţiştilor la Gherla şi în localităţile din zonă! Au fost aplicate zeci de amenzi

Admin - Sep 27, 2021

Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au acționat în acest sfârșit de săptămână în scopul creșterii gradului de disciplină rutieră…

Actualitate, Sanatate
shares0 views
Actualitate, Sanatate
shares0 views

Centrul de vaccinare de la Gherla revine la programul de 12 ore

Admin - Sep 24, 2021

Începând de luni, 27 septembgrie 2021, centrul de vaccinare din sala de sport a Liceului Kemény Zsigmond Gherla revine la…